ОФИЦИАЛНО: Откриха връзка между ваксинацията с „АстраЗенека“ и образуването на тромбози
снимка: Фейсбук/ВМА

ОФИЦИАЛНО: Откриха връзка между ваксинацията с „АстраЗенека“ и образуването на тромбози

Европейската агенция по лекарствата откри връзка между ваксинацията с препарата на „АстраЗенека“ и образуването на тромби. Това е заключението след втора проверка във връзка с докладваните случаи на заболявания след имунизация с ваксината.

 

 При първата проведена проверка преди седмици заключението беше точно противоположното – че препаратът не води до образуването на тромбози. В становището се посочва, че подобни странични ефекти са изключително редки.

 

Образуването на тромби може да се наблюдава до две седмици след поставянето на ваксината. Все още обаче не е ясна конкретната причина за това. Предполага се, че става въпрос за имунна реакция към ваксината.

 

От Европейската агенция по лекарствата призовават хората, които имат съмнения за нежелани последици от ваксината, незабавно да се обърнат към лекар. Такива симптоми може да бъдат задух, болка в гърдите, подуване на краката, трайни болки в стомаха, силно главоболие и замъглено зрение.

 

Потвърждава се, че ваксината може да предизвика артериална тромбоза и инсулт. Оценката се основава на разглеждането на 62 случая, от които 18 са завършили със смърт.

 

По-често досега са пострадали жени на възраст под 60 години.

 

Въпреки заключенията от проверката, от европейската агенция подчертават, че ползите от препарата са повече от вредите.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК