You are currently viewing ОКОНЧАТЕЛНО: Няма подкрепа за кабинета на БСП, решават кога ще върнат мандата

ОКОНЧАТЕЛНО: Няма подкрепа за кабинета на БСП, решават кога ще върнат мандата

Окончателно от „Има такъв народ“ обявиха, че няма да подкрепят правителство с мандата на БСП. Това стана ясно по време на среща между двете партии, която се проведе пред медиите в Народното събрание. Тошко Йорданов и Корнелия Нинова си размениха критики по време на разговора. 

 

„Няма какво ново да ви кажем, освен че ние няма да подкрепим съставяне на кабинет с ваш мандат. Сега ще повторя това, което ние говорим от първите дни на създаването на този парламент. Ние заявихме, че ИТН поема отговорността и ще предложи кабинета си и ако не бъде подкрепен от партиите на протеста, ние няма да подкрепяме следващи мандати”, заяви Йорданов.

 

Корнелия Нинова определи действията на партиите в парламента като „кърпене“, а не реални действия. 

 

„По-разумното беше да съставим трайно и дългосрочно мнозинство, което да започне промяна”, каза Корнелия Нинова. А Йорданов отговори:

 

„Да, това е кърпене в някаква степен. Въпреки, че са необходими мерки и по-добре да ги направим. Защо няма да се случи другото – това е отговорността на всички, които не подкрепиха кабинет на „Има такъв народ”. Особено на две други партии, които твърдяха, че са партии на протеста. Особено на един от лидерите им, който сутрин говори едно, следобед – друго, в два през нощта – трето, на другата сутрин – четвърто. Това е извън нас. Тази отговорност да си я поемат тези партии”, каза Йорданов.

 

Йорданов посочи, че от БСП зависи дали ще оставят този парламент „да поживее една седмица отгоре“, за да могат да се направят поне някои неща, свързани с прокуратурата.

 

Нинова увери лидера на ПГ на ИТН, че БСП също желае промени в съдебната система, но бързането за бюрото за защита на свидетелите е промяна на парче.

 

Срещата между двете формации продължи по-малко от 10 минути. А след края й стана ясно, че предсрочни парламентарни избори са неизбежни. Това се случва след като от „Демократична България“ дори отказаха да се срещнат с БСП, а от „Изправи се БГ! Ние идваме“ не обявиха категорично ще дадат ли подкрепата си за правителство. ДПС и ГЕРБ пък не бяха поканени на разговори от мандатоносителя. 

 

Така БСП ще решават кога ще върнат мандата на президента. След като го получиха миналия петък, те заявиха, че след седмица ще представят кандидата си за премиер, а в началото на тази седмица стана ясно, че планират да задържат мандата до средата на септември. 

 

Когато БСП върнат мандата, президентът Румен Радев ще разпусне Народното събрание и ще обяви дата за нови предсрочни избори. Това обаче поставя в опасност и актуализацията на бюджета. 

 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК