БългарияНа Фокус

ОКОНЧАТЕЛНО: Ще се учи присъствено, онлайн – само с медицинска бележка

Новата учебна година ще започне присъствено на 15 септември. Това обяви официално министърът на образованието и науката Красимир Вълчевпред bTV тази сутрин. Той обясни, че разрешението за обучение извън клас на отделни деца ще е срещу медицински документи.

 

По думите му при дистанционно обучение децата ще участват по-скоро пасивно, когато това не е за целия клас.

 

Образователният министър обяви, че няма да има задължителен термоскрининг на входа на училищата, защото децата в едно голямо училище с часове няма да могат да влязат.

 

„Ще има така наречения медицински филтър – по-скоро преглед на симптоми. Той може да бъде на входа, може през първия час учителят да попита децата има ли някой със симптоми. Съответно ще има правила за реакция при наличието на симптоми – отделяне на детето, уведомяване на родителите, евентуално РЗИ“, обясни Вълчев.

 

Той уточни, че едно от най-големите предизвикателства е липсата на достатъчно резервни учители.

 

„Имаме списък от резервни учители. Помолили сме и висшите учители, които осъществяват педагогическо образование, също да ни допълнят този списък. В момента имаме голям списък от заместващи учители. На всеки един учител му се случва да отсъства, да се разболее. Тази година още повече. Вероятно няма да бъде достатъчен този списък, който имаме от предходни години. Трябва да го допълним. Най-добре това да са правоспособни учители, но също така ще включим и студенти“, добави министърът.

 

Вълчев подчерта, че маски ще трябва да се носят във всички закрити помещения, с изключение на класните стаи и физкултурните салони. В класните стаи ще са по желание.

 

Началните учители, които работят само с един клас, също няма да носят маска, докато преподават. За тези, които влизат в различни класове обаче, ще бъдат осигурени шлемове.

 

Навални не е отровен, сочи заключение на лекари

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button