На ФокусПоследни новиниСвят

ООН: Войната в Газа уби повече деца, отколкото четири години на световни конфликти

Във войната, която бушува в Газа, са загинали повече деца, отколкото през четирите години на конфликти по света, заяви ръководителят на агенцията на ООН за палестинските бежанци UNRWA.

„Зашеметяващо. Броят на децата, за които се съобщава, че са убити за малко повече от 4 месеца в #Газа, е по-голям от броя на децата, убити за 4 години войни по света взети заедно“, заяви Филип Лазарини в X.

Постът му се позовава на данни на ООН, според които между 2019 и 2022 г. в конфликти по света са били убити 12 193 деца.

Той сравни това с докладите на здравното министерство в управляваната от „Хамас“ Ивица Газа, в които се посочва, че повече от 12 300 деца са загинали на палестинската територия между октомври миналата година и края на февруари.

„Тази война е война срещу децата. Това е война срещу тяхното детство и бъдеще“, каза Лазарини.

Бруталната война започна с безпрецедентната атака на Хамас на 7 октомври, която доведе до смъртта на около 1160 души в Израел, предимно цивилни, според преброяване на АФП, основано на израелски официални данни.

Бойците взеха и около 250 заложници, десетки от които бяха освободени по време на едноседмичното примирие през ноември. Израел смята, че в Газа остават около 130 пленници, включително 32-ма, за които се предполага, че са мъртви.

По данни на здравното министерство на територията на Газа при ответните бомбардировки и сухопътната офанзива на Израел са загинали 31 184 палестинци в Газа, предимно жени и деца.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Дрон удари склад за гориво в Западна Русия

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button