БългарияНа Фокус

ОПАСНО ВРЕМЕ: Оранжев код за бури в страната

Опасно време в неделя – Оранжев код за порои и градуши е обявен в 18 области на страната, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.  За 8 ще важи жълт код. 

Оранжевият код ще бъде в сила за областите: Благоевград, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пловдив, Пазарджик, Перник, София – град, София – област, Сливен, Смолян, Стара Загора, Хасково, Ямбол.

Оранжевият код означава, че времето е опасно, като са възможни наводнения на имоти и в транспортната мрежа, както и прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. Възможно е да се наложи частична евакуация. При този код е в сила опасност при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг.

Жълт код ще важи за областите: Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Разград, Русе, Търговище, Шумен. Очакваните количества валежи за следващите 24 часа ще бъде между 20-30 л/кв.м.

Единствено в Силистра и Добрич се очаква времето да е по-стабилно и там кодове за опасно време не са обявени.

Прогнозата на синоптиците е, че през следващите 24 часа сумарното количество на валежите ще е между 35 и 60 л/кв.м. Ще има гръмотевични бури. Има условия и за градушки.

Добрата новина е, че лошото време ще се настани над страната само днес. От утре няма обявени кодове за опасни явления в страната и времето ще се връща към нормалното за лятото. Все пак в следващите няколко дни температурите ще са чувствително по-ниски от нормалните за сезона. До края на седмицата също не е изключено отново да превали. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

След потопа в Пампорово спряха лифтовете. Днес още по-интензивни валежи!

Подобни статии

Back to top button