ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

„Опенхаймер“ доминира оскарите, Кристофър Нолан с първа награда

„Опенхаймер“ събра най-много оскари на 96-ата церемония по раздаване на наградите с 13 номинации и цели 7 статуетки. Филмът спечели престижната награда за най-добър филм, а актьорът Килиън Мърфи спечели награда за най-добър актьор с главната роля като Робърт Опенхаймер. 

Кристофър Нолън, който режисира филма, също така спечели награда за най-добър режисьор. Това е първата му награда „Оскар“ въпреки бляскавата му кариера с филми като „Престиж“, „Мементо“, „Интерстелър“ и „Черният рицър“.

За най-добра актриса беше отличена Ема Стоун за ролята й в „Клети създания“. Хитът „Барби“ получи само една статуетка за най-добра оригинална песен на Били Айлиш и брат й Финиъс.

Хит на оскарите бе и документалния филм „20 дни в Маурипол“ на украинския режисьор Мстислав Чернов. В него се показват кадри от екип украински журналисти за обсадата и последвалото нападение на Русия в Украйна. Това е и първият украински филм, който някога е печелил награда „Оскар“.

„Иска ми се да мога да разменя това с това Русия никога да не бяха нападали и окупирали градовете ни. Ако можех, щях да дам цялото си сърце за това Русия да не убива десетки хиляди от моите събратя украинци, да пуснат всички заложници и войници, които защитават страната си, но не мога да променя историята“, каза Чернов след като спечели наградата.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Сладък Вторник: Кои зодии ще усетят сладостта на парите?

Подобни статии

Back to top button