Опитали да запалят палатките на „Орлов мост“, напрежение и на АМ „Тракия“
снимка: Скрийншот

Опитали да запалят палатките на „Орлов мост“, напрежение и на АМ „Тракия“

След 23-тата нпщ на протести София отново осъмна под блокада. Остават палатковите лагери на „Орлов мост“ и „Цар Освободител“ в Триъгълника на властта. Демонстрантите отказват да си тръгнат, докато не се стигне до изпълнението на основните им искания – оставка на правителството и главния прокурор.

 

 

И тази нощ обаче не мина без инциденти и ескалация на напрежението на „Орлов мост“. През нощта имало нови словесни пререкания между демонстранти и граждани.

 

По разказ на демонстрантите, след два през нощта двама мъже са дошли тук и са направили опит да запалят една от шатрите на протестиращите. До инциденти не се е стигнало. Полицейските служители са се намесили веднага, предаде БНР.

 

Пред полицаите мъжът, опитал да направи пожара, разказал, че действията му не са били умишлени, а става въпрос за невнимание от негова страна. Няма пострадали хора, огънят е бил за минути.

 

Няколко часа по-късно става неприятния спомен за демонстрантите, които показаха пред журналистите следите от вандалската проява и увредената им шатра.

 

„Дойдоха някакви хора, които въобще не са нито от протеста, нито имат нещо общо с нас. Просто проявиха агресия. Опитаха се да запалят една от шатрите. Но, като се замислите, това нещо, ако беше паднало върху някой човек, какво щеше да се случи, не е редно, да се правят тези неща, да се палят и т.н. Ние се опитваме просто да си оправим държавата, искаме просто нашите искания да бъдат изпълнени. Нищо друго“, казват те и допълват:

 

„Не правим нищо лошо. В крайна сметка , те почнаха да ни псуват, да викат, да крещят, при което полицейските служители реагираха много бързо и честно казано от страна на протестиращите е нямало никаква агресия. Бяха двама души задържани. Предполагам, че това са платени провокатори от ГЕРБ, на които целта им е по всякакъв начин да запазят своя гуру на власт, но няма да се получи“.

 

Това е вторият сблъсък между протестиращи и граждани, за по-малко от денонощие. Вчера на „Орлов мост“ бившият пиар на районната община в Младост Петър Кърджилов беше задържан, след като заля с вода възрастна дама, изразяваща недоволството си срещу блокадите. Тя, от своя страна, го удари с бастуна си.

 

НАПРЕЖЕНИЕ И НА АМ „ТРАКИЯ“ – ПОЛИЦИЯТА СПРЯ БЛОКАДАТА

 

Желанието на старозагорци да блокират автомагистрала“Тракия“ така и не се осъществи.

 

Тракия, напрежение, палатките, Орлов мост
снимка: Скрийншот

 

През града на липите мина огромното автошествие, което тръгна към магистралата.

 

До блокада обаче така и не се стигна, тъй като полиция и Жандармерия посрещнаха колите и остана блокиран само пътят Стара Загора – Хасково, който води към АМ „Тракия“, съобщава bTV.

 

Протестиращите бяха спрени край бившето летище на Стара Загора и не могат да продължат към магистралата.

 

На мястото пристигна и Жандармерия, която беше посрещната с викове „Оставка“. Жандармерията образува втори кордон зад полицаите. По време на блокадата беше пусната една линейка да премине.

 

Протестиращите се заканиха да стигнат до магистралата пеша.

 

Тази сутрин един от демонстрантите успя да го направи. Той преодоля полицейския кордон и се отправи бегом към аутобана, но бе спрян от органите на реда.

 

Предотвратено е обаче по-голямо стълкновение между демонстрантите и полицията, съобщава кореспондентът на bTV в региона.

 

Протестиращите са решени да останат на място, докато не бъдат изпълнение исканията им за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Засега пътят към Хасково остава затворен. Дали протестиращите ще вдигнат блокадата, засега остава неизвестно.

 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК