БългарияПоследни новини

Оправдателни присъди по делото за царските конюшни

Делото за продажбата на бившите царски конюшни в София приключи на първа инстанция с две оправдателни присъди, предава Нова ТВ.

 

След пет години разследване и съдебен процес Специализираният наказателен съд оправда по всички обвинения бившия областен управител на София Веселин Пенев и лицензирания оценител на държавни имоти Юлия Цекова.

 

Пенев беше обвинен за сделката за продажба на сградите като областен управител по време на второто правителство на Бойко Борисов.

 

Според обвинението имотът от близо 7,5 дка от т.нар. „Царски конюшни“ е бил продаден за 658 870 лв. без ДДС, а реалната му пазарна цена е била 10 989 000 лева. Той е бил разделен на три части, за да се намали стойността на всяка от тях и да се избегне задължението продажбата на държавен имот за над 500 000 лева да става с решение на Министерския съвет, твърдеше прокуратурата в обвинението.

 

След това Пенев беше обвинен и затова, че е решил областната управа да му наеме джип, въпреки че е имал служебно БМВ, както и за продажбата на ведомствен апартамент на МВР от близо 180 кв. м в столичния район „Изгрев“. Общата щета за бюджета според прокуратурата е над 10,3 млн. лева.

 

Обвинението на оценителката Юлия Димитрова-Цекова е, че е дала невярна оценка за стойността на имотите.

 

Обвинителният акт беше връщан няколко пъти на прокуратурата. Делото пред първата инстанция продължи две години, след като преди това минаха още две, докато започне по същество.

 

Прокуратурата беше поискала Веселин Пенев да бъде осъден на седем години затвор за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки, ощетили бюджета с над 10 милиона лева.

 

Оправдателните присъди подлежат на протест пред Апелативния специализиран съд.

 

Всичко, което трябва да знаете за ваксината на AstraZeneka

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button