BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Орбан клекна – ЕС одобри 50 милиарда евро финансова помощ за Украйна

Европейският съюз одобри изпращането на 50 млрд. евро помощ за Украйна след като премиерът на Унгария Виктор Орбан свали ветото си от пакета.

Всичките 27 държавни глави одобриха пакета от помощ, който ще се финансира от европейския бюджет. Досега Орбан бе единствнеият, който отказваше да одобри помощта, като той предложи раздробяването на помощта на ежегодни плащания, които да се одобряват също така на годишна база. По този начин на теория можеше да налага вето всяка година, ако се налага. 

Компромисът, който му се предложи, е значително по-малък и ще има само годишна дискусия и преглед на помощта към Украйна, без тя да трябва да бъде одобрявана всяка година. 

Орбан също така издейства да се добавят клаузи към прегледите на „върховенството на закона“, заради които в момента Унгария има замразени евросредства на стойност около 6,3 милиарда евро. Текстовете гласят, че върховенството на закона ще бъде прегледано по „честен и обективен начин“, макар точното им значение да остава неясно. 

По-рано през януари не беше ясно дали Орбан ще вдигне ветото си, което би поставило Украйна в особено тежко положение, тъй-като финансовата помощ от САЩ в момента е заседнала в Конгреса и не може да намери одобрение. Според европейската медия Политико, европейските дипломати считат, че Орбан е одобрил помощта, защото му е било изяснено, че няма друг вариант освен да се одобри тази помощ. Преди около седмица излезе статия във „Файненшъл Таймс“, която твърдеше, че Европейският съюз се готви да срине унгарската икономика, ако помощта към Украйна бъде блокирана от негова страна. Не е ясно дали тя е имала ефект върху решението на Орбан.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Украйна свали руски изтребител Су-34 над Луганска област

Подобни статии

Back to top button