BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Орбан предложи да вдигне ветото над финансовата помощ за Уркайна ако се обсъждат парите всяка година

Премиерът на Унгария Виктор Орбан е предложил да спре да налага вето върху финансовата помощ за Украйна, но само ако може да се объсжда всяка година стратегията и финансовата помощ и да се налага вето на годишна база.

В момента Унгария е единствената държава, която налага вето върху 50 милиарда евро финансова помощ за да се подпомогне бюджета на Украйна. Ветото бе наложено през декември.

Тогава в САЩ не успяха да одобрят нов пакет за финансова помощ към Украйна и предупредиха, че сегашните средства ще свършат в скоро време. Това би било унищожително за Зеленски, тъй-като бюджетът в момента разчита до голяма степен на външната финансова помощ.

Компромисът на Орбан е бил предоставен миналата седмица, като според източници от институциите, става въпрос за раздробяване на финансовата помощ на годишни пакети. Така ще се изисква гласуване с абсолютно мнозинство всяка година, а не просто гласуването, което се налага сега за целия пакет от 50 милиарда евро за следващите 4 години.

Много от европейските дипломати са против идеята за отделни годишни пакети, тъй-като самият пакет от 50 милиарда евро имаше за идея да покаже дългосрочният ангажимент на ЕС да подкрепя Украйна доколкото се налага във войната й с Русия. Те също така се притесняват, че ще станат заложници на Орбан, тъй-като той ще има правото да налага вето всяка година.

Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен заяви, че се търси компромис спешно и при липсата на такъв, ще се търси вариант да се изпращат средства на Украйна без да се ползва европейският бюджет. Унгарското правителство е заявило, че приветства това решение, тъй-като за тях да се финансира Украйна без европейският бюджет винаги е било най-добрият вариант.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Анализатор на JPMorgan: Байдън може да се оттегли от президентските избори

Подобни статии

Back to top button