БългарияНа Фокус

Още един руснак със забрана да влиза у нас, арестуваните са 8 (ОБЗОР)

Още един руснак има забрана да влиза на територията на България за период от 10 години. Това е милиардерът, близък до Путин, Константин Малофеев,

Информацията съобщи пред депутатите днес гавният прокурор Сотир Цацаров. Той заедно с вътрешния министър и шефовете на службите са сигурност бе изслушан от народните представители във връзка с обвиненията за шпионаж срещу председателя на сдружение „Русофили“ Николай Малинов и разследването по случая. 

Цацаров припомни на депутатите, че от вчера друг руснак – генерал Леонид Решетников има забрана да влиза в страната. 

„Вчера бе съобщено, че е наложена ограничителна мярка на едно лице. Това лице е руският гражданин Леонид Решетников, на когото председателят на ДАНС е забранил влизането в страната за срок от 10 години. Днес е наложена ограничителна мярка на още едно лице – Константин Малофеев”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

От своя страна шефът на ДАНС Димитър Георгиев обясни, че замесените в схемата се занимавали с пране на пари, с които послед финансирали дейности, заплашващи националната сигурност на България и по този начин се намесвали във вътрешните работи на страната.

„Според данните, с които разполагаме, чрез изградената схема се финансират мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на страната. Чуждите граждани, ръководители на двете засечени организации, публично са декларирали, че водят хибридна война срещу Запада. При работата на ДАНС по случая са събрани данни, че Малинов поддържа дългогодишен контакт с тези чужди граждани, многократно пътува до руската федерация, където провежда срещи с тях, получава задачи, а в някои случаи и финансови средства”, заяви шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов добави, че задържаните лица към момента са общо 8.

„Съгласно закона за Министерство на вътрешните работи до 24 часа са задържани 8 лица, които са предадени на следствените органи в рамките на изпълнение на постановлението”, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

БСП В ДЕЙСТВИЕ

Депутатите от БСП, които още вчера реагираха гневно на разследването, заявявайки, че то руши българо-руската връзка, опетнява едно гражданско сдружение и като цяло е предизборен ход, днес продължиха с изказвания в същия дух.

„Български журналисти, достойни български граждани, отвеждани в 7 часа сутринта пред техните семейства с белезници на ръцете. Това може утре да се случи на всеки един от нас, от вас и на всеки един български гражданин. Някой трябва да успокои българските граждани, че в България властват законът и правилата, а не властва своеволието”, коментира Георги Свиленски от БСП.

Припомняме, че вчера дори президентът Румен Радев, който има тесни връзки с Русия, заяви, че разследването е част от предизборната битка, а управляващите са „в отчаяно търсене на нов враг“.

РЕАКЦИЯТА НА ПРЕМИЕРА

В началото на днешното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов се разграничи от действията на службите, заявявайки, че няма нищо общо с разследването за шпионаж. 

„Аз нямам никаква роля в този процес. Той ще се движи и се движи на базата на следствието, което тече. Всеки има право да развива своята дейност. Неправите организации – едните подкрепят религията, другите културата, трети обичат Русия, други Америка, трети Европа, но нашата геостратегическа ориентация подкрепена от всички партии, много преди ГЕРБ да го има, е че сме приели пътя ЕС и НАТО”, категоричен бе Борисов.

„Ако знаех, че такава злоба ще предизвика купуването на най-добрия самолет F-16, а не тези „Грипени” сигурно изобщо нямаше да се занимавам”, каза още той.

„Нищо против нямаме хората, които обичат Русия – бил съм и в Кремъл, бил съм и в Белия дом. Има други, които за три години не са били нито на едното, нито на другото място”, посочи още той.

Пребиха с бухалки ученици от Велико Търново

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button