You are currently viewing Осигурени са тестовете за връщане на всички ученици в клас в понеделник
снимка: Unsplash

Осигурени са тестовете за връщане на всички ученици в клас в понеделник

„С последните доставки от снощи и днес тестове вече са осигурени за всички ученици от I до XII клас за изследването на 6 декември. Последните необходими количества се разпределят по училищата днес“. Това съобщиха от Образователното министерство.

 

Припомняме, че вчера служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви, че от понеделник всички ученици се връщат в клас с тестване веднъж седмично. След това от МОН обявиха, че това е невъзможно, тъй като не достигат над 150 000 теста. 

 

Междувременно обаче са пристигнали достатъчно щадящи тестове за целта. 

 

Във всички общини със заболеваемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове в първия учебен ден от съответната седмица. Преподавателите и непедагогическият персонал ще се изследват по два пъти седмично.

 

Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани в първия ден, в който идват на училище. Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи.

 

Непълнолетните ученици ще бъдат изследвани със съгласието на техните родители, а пълнолетните ще решават това сами. В края на днешния ден ще стане ясно колко са събраните декларации за съгласие.

 

Освободени от тестване са притежателите на зелен сертификат – документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване. Следващо условие за връщане в клас е в една паралелка да има поне 50% ученици, които се тестват или имат зелен сертификат. Предпоставка за възстановяване на присъствените занятия е също готовността на отделните училища да организират нормален учебен процес, спазвайки изискванията за тестване или зелен сертификат.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК