На ФокусПоследни новиниСвят

Остин е ръководил ударите срещу хутите от болничното легло

В четвъртък САЩ нанесоха най-значимите удари срещу подкрепяни от Иран проксита в Близкия изток, откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност – и го направиха през цялото време, докато висшият военен лидер на нацията беше в болнично легло, пише POLITICO.

Висши служители на администрацията твърдят, че министърът на отбраната Лойд Остин е имал решаващо значение за подпомагането на извършването на удара срещу хутите. Той е участвал в планирането на атаката от 1 януари – деня, в който бе приет в болницата с усложнения от простатектомия. Той упълномощи силите на САЩ да продължат с атаката срещу повече от 60 цели на хутите и наблюдава операцията в реално време, казаха двама висши служители на администрацията. „Той участва във всички дискусии и срещи вчера и беше изцяло ангажиран с планирането“, каза един от висшите служители на администрацията във връзка с операцията в четвъртък. Служителят, подобно на останалите, получи анонимност, за да разкрие важни подробности от нападението срещу хутите.

Остин участва в среща на 9 януари с председателя на Съвета на началник-щабовете, генерал Чарлз Браун, и ръководителя на Централното командване на САЩ, генерал Майкъл „Ерик“ Курила, за наблюдение на атаката на хутите в морските морски пътища. Той също така е разговарял два пъти с Байдън и е участвал в разговори със Съвета за национална сигурност „за обсъждане на опциите и изпълнението след разрешението на президента“, каза високопоставен служител на отбраната. 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Израел удари Газа на 99-ия ден от войната

Подобни статии

Back to top button