You are currently viewing Остри реплики и призиви за правителство на втория кръг от консултациите при президента (ОБЗОР)

Остри реплики и призиви за правителство на втория кръг от консултациите при президента (ОБЗОР)

Ден след като президентът проведе Консултативен съвет по национална сигурност в разгара на политическата криза и приближаващата нова вълна на пандемията у нас, днес държавният глава Румен Радев събра на нови консултации първите три парламентарно представените партии. Те идват само седмици след разговорите преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство на „Има такъв народ“ който не се реализира. 

 

Първи на „Дондуков“ 2 се явиха от ИТН – най-голямата политическа сила в 46-ото Народно събрание. Президентът ги посрещна с думите, че Народното събрание е отговорност, а отговорността за съставяне на кабинет от тяхна страна не се е реализирала. 

 

„Отговорността, която получихте за съставяне на първия мандат не се реализира, явно и политическата ситуация се изостря, но се изострят и кризите, пред които е изправена България. Това повишава още повече необходимостта да имаме редовен кабинет“, каза Румен Радев в началото на разговора. 

 

Той призова за продължаване на диалога в търсене на консенсус за решаване на наболелите проблеми пред страната.

 

 

Лидерът на ИТН в парламента Тошко Йорданов заяви, че по средата на преговорите за съставяне на правителство са били предадени. В крайна сметка, по думите му в парламента има още 5 партии, които имат възможност да съставят кабинет и отговорността е тяхна.

 

Тошко Йорданов отбеляза, че е факт, че страната е изправена пред поредица от кризи, но вчера на КСНС е станало ясно, че една голяма част от нещата могат да се решат в парламента, независимо дали има правителство бързо или не.

 

На излизане от ИТН коментираха пред журналисти, че не са променили решението си и няма да подкрепят никакви предложения за правителство в рамките на втория и третия мандат за съставяне на кабинет. 

 

„Трети мандат ИТН няма да подкрепи, защото няма политическа логика в това да не подкрепят останалите правителство, предложено от най-голямата парламентарна партия, а в същото време да очакват от нас ние да подкрепим следващо правителство на малцинството, което, странно защо, също ще управлява с плаващи мнозинства, в което ние бяхме обвинявани“, заяви Виктория Василева от партията. 

 

От ГЕРБ този път не бойкотираха консултациите при президента, но не пропуснаха да го обвинят за тежката политическа криза у нас. Още в началото разговорът започна с настъпателен тон от председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя отново повтори позицията на партията, че веднага ще върне мандата за съставяне на правителство и няма да предложи за гласуване кабинет. 

 

„Нашата парламентарна група многократно е заявявала становище, че при връчването на втория мандат ще го върнем веднага без да представяме състав и структура на Министерски съвет. Нищо не се е променило и становището ни остава същото. Не смятам, че трябва актуализацията на бюджета да бъде обвързана с връчването на втория и третия мандат. За нас това са различни актове по своя характер и в Конституцията никъде няма подобни условия, за да може президентът да изпълни конституционните си правомощия“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова.

 

 

Тя припомни, че преди година също е имало Covid-криза, както и мигрантска вълна.

 

„Но правителството на ГЕРБ се справи с това. Сега е ред на партиите, които считат, че могат да бъдат алтернатива, да поемат отговорност. А и това е ваша отговорност, защото тези партии се родиха тук на площада под вашия юмрук“, категорична бе Атанасова.

 

„Относно каква държава ни остави ГЕРБ, българите ни показаха с изборите. Как се справихте с COVID кризата си личи по това, че хиляди българи загубиха живота си по време на вълните, които вие уж управлявахте. Те не можеха да стигнат до болниците, умираха по линейки и стълби на болниците. Това го усети на гърба си и бизнесът. Не искам да спорим и не за това съм ви поканил“, контрира президентът.

 

Държавният глава допълни, че с решението си да не предлагат структура и състав на кабинет, ГЕРБ облекчават неговата работа. По думите на Румен Радев, актуализация на бюджета трябва да има.

 

„Българите са заложник на това, което предстои. Средствата за борба с пандемията бяха изразходвани от вашето правителство през първото полугодие. Няма да има средства за медиците на първа линия, за бизнеса, за родителите и т.н. Аз още един път призовавам и твърдя отново – не се меся в работата на парламента, но като президент на България, който носи отговорност за действията на служебното правителство, каквото се очертава с голяма вероятност да има отново, аз съм длъжен да поставям тези въпроси“, каза още президентът.

 

След края на разговорите тя каза, че по време на консултацията е коментиран и казусът с гражданството на служебния министър на икономиката Кирил Петков.

 

„Категорични сме, че трябва да има реакция на президента – той публично трябва да изрази позиция”, каза Атанасова.

 

Даниел Митов пък призова Петков да покаже „нотариално заверената молбичка за отказ от канадско гражданство със същия ентусиазъм, с който показваше дипломата си от Харвард“.

 

„Къде са спали ръководителите на служби, та не са проверили дали министрите отговарят на всички условия, за да заемат постовете си? Затова ли се бързаше толкова със смяната на шефовете на службите – за да могат да прикриват подобни казуси?”, запита Митов.

 

Доста по-мек остана тонът между БСП и държавния глава Румен Радев на фона на несигурност дали третата политическа сила ще получи третия мандат за съставяне на правителство, или президентът ще предпочете да го връчи на по-малка парламентарна група. 

 

Президентът заяви по време на срещата с Корнелия Нинова и представители на БСП, че пада голяма тежест върху третия мандат и за това трябва отговорност и конструктивност. Той допълни, че разчита, че БСП ще продължат да търсят ясен хоризонт на вземане на решения за нормализиране на политическия диалог в 46-тия парламент. 

 

 

Нинова заяви, че са си поставили две задачи, като първата е актуализация на бюджета в три посоки. Това са стабилизиране на здравната система за посрещане на ковид кризата, преизчисляване на пенсиите и увеличаване на доходите, както подготовка на държавата за евентуална мигрантска вълна.

 

Втората им задача е да постигнат стабилен кабинет.

 

„Сформирането на редовен кабинет ще трябва да преведе България през тежката зима, да даде спокойствие и сигурност на българските граждани и стабилност на политическата система“, заяви още Нинова.

 

„Ако третия мандат дойде при нас ще продължим по начина, по който и досега – конкретно, конструктивно и мъдро в търсене на общите пресечни точки с колегите от другите парламентарно представени партии без ГЕРБ и ДПС“, каза Корнелия Нинова.

 

На излизане от Президентството лидерът на БСП заяви, че няма заявена от президента позиция на кого ще даде третия мандат.

 

От БСП са декларирали готовност, ако мандатът дойде при тях, че ще положат усилия да разговарят с „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ!Ние идваме!“, за да намерят общото помежду си.

 

На въпрос Нинова уточни, че, ако президентът реши да даде третия мандат на БСП, БСП ще поиска среща с него, за да говорят за служебните министри. Все пак това е кабинет, назначен от него и зависи от личния избор на всеки от тях, допълни лидерът на БСП.

 

В сряда държавният глава ще разговаря и с членовете на „Демократична България“, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК