Остри реплики в първия работен ден на Народното събрание за годината

Остри реплики в първия работен ден на Народното събрание за годината

С химните на България и ЕС започна новият политически сезон в Народното събрание. От БСП обаче не ги чуха, защото и в началото на първото пленарно заседание от не се регистрираха в залата.

 

Заседанието започна с изявление на председателя Цвета Караянчева, която призова партиите да не правят изказвания, внушаващи, че предстоящите избори ще бъдат манипулирани. Този призив отправи тя и вчера по време на консултацията на ГЕРБ при президента Румен Радев. 

 

„Да избягваме внушения, че има опасност от манипулация на изборните резултати. Това само ще намали избирателната активност и ще постави под съмнение легитимността на всеки един от избраните в 45 Народното събрание“, каза Караянчева. 

 

В началото на последния политически сезон за мандата председателят на парламента направи кратка ретроспекция на изминалите четири години с добрите и лошите им моменти:

 

„През изтеклите 4 години станахме свидетели на някои редки, но безценни моменти на единство, като тържествата по повод на 140-та годишнина от подписването на Търновската Конституция. Станахме свидетели и на демонстративно опразвани депутатски банки, на остри сблъсъци, на взаимни обвинения. На колеги, които участват в заседанието с видеовръзки от болничните си легла.

 

Видяхме и издигната срещу сградата на парламента бесилка. Нека никой от нас не се поддава на илюзията, че тази бесилка беше послание единствено към политическите му опоненти. Не! Тя беше доказателство, че всички можем да станем жертва на конфронтацията помежду ни, когато тази конфронтация е безпринципна, руши подпори и изгаря мостове“, каза Караянчева. 

 

А по отношение на изборитя тя припомни, че всяка партия има възможност да изпрати свои наблюдатели, които да следят за честността на вота. 

 

По традиция в началото на политическия сезон представител на всяка от партиите в парламента прочете декларация от името на групата, в която очерта приоритетите й.

 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова отчете стабилност в държавата и по време на пандемията:

 

„Последната сесия на 44 Народно събрание започна в ситуация на здравна криза. Това, а не протестите, действията на парламентарната и извънпарламентарната опозиция или атаките на различни олигарси, са предизвикателствата пред управляващото мнозинство. Здравната криза и олекотяването на икономическите последици от нея са единственият възможен приоритет за правителството и мнозинството“, каза Дариткова. 

 

И призова президента час по-скоро да обяви датата за предстоящите избори. Лидерът на ГЕРБ в парламента коментира и протестите от миналата година:

 

„В ситуация на политическа турбулентност и протести, ние чухме гласа на протестиращите, но и видяхме неспособността на политическото им лидерство да формулира и постига значими цели. Протестите ни направиха по-смирени, а неспособността на лидерите на парламентарната и извънпарламентарната опозиция да изградят силна алтернатива – по-отговорни“, смята Дариткова.

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък остро разкритикува управляващите.

 

„За тези четири години, уважаеми управляващи, вие продължихте да развивате две държави България – една телевизионна и една реална. От екраните чухме, че сме държавата с най-нисък дефицит в Европа, но реалната държава я оставяте с 40 млрд. дълг. Оставяте я с факта, че сме най-бедни в Европа и с най-големи неравенства“, каза Нинова. 

 

И посочи конкретни примери:

 

„Има три картини от последните месеци, които без думи обобщават всичко за управлението на ГЕРБ. Първата – чекмеджето с парите и пистолета. Втората – свлачището към Рилския манастир, само дни, след като премиерът се похвали и откри ремонта. Третата – потопена под вода половин България. Тези три картини показват безхаберие за хората, некомпетентност, корупция и безнаказано. Това е задачата пред нас, всички, които искаме промяната. Тя трябва да бъде грижа за хората, професионализъм в управлението, справедливост и честност“, категорична бе тя. 

 

Нинова подчерта, че следващите избори са от изключително значение за развитието на страната в следващите години. 

 

Парламентарният вот бе основна точка и в декларацията на ДПС, прочетена от парламентарната трибуна от лидера на партията Мустафа Карадайъ. 

 

„Предстоят най-важните избори след 89-та година насам. От тях ще зависи дали и за колко време ще се справим с кризата, създадена от ГЕРБ. Как и за колко време ще се справим с вируса ГЕРБ, който руши демокрацията в България“, заяви Карадайъ.

 

И каза още:

 

„Когато дойде на власт, ГЕРБ наследи 8 млрд. лева фискален резерв. В края на първия си мандат, ГЕРБ натрупа 8 млрд. дълг. След още два мандата кризите се задълбочават, междуинституционалната война разрушава държавността, демокрацията е в упадък, икономиката е в колапс, доверието в бизнесклимата тотално е разрушено, напрежението в обществото расте, разделението се задълбочава. Като включим и COVID-кризата, трябва да кажем, че тя направи по-видимо истинското положение на нещата, особено в нереформираната здравна система“, разкритикува управляващите Мустафа Карадайъ.

 

Лидерът на ДПС заяви, че партията е против промени в Изборния кодекс преди изборите. На същото мнение бяха от „Обединени патриоти“.

 

„Изборите ще минат отново под знака на омразата. Обединени патриоти няма да допуснем промяна на изборните правила в навечерието на вота“, каза съпредседателят на ПГ на ОП Искрен Веселинов. 

 

Патриотите останаха верни на позицията си за до 35 изборни секции в държавите извън ЕС, въпреки Брекзит. Причината – гласовете, идващи от Турция. 

 

Веселинов подчерта и успехите на ОП в управлението и приетите предложения, които са техни:

 

„Продължихме тенденцията за увеличаване на доходите. Отстояхме национално отговорна и държавническа позиция за Република Северна Македония. Въпреки неистовия нагон за власт на определени личности и партии, останахме на поста си и свършихме това, за което бяхме избрани“, каза Веселинов. 

 

От „Воля“ заявиха, че съвсем скоро ще предложат на избирателите „безпрецедентен обществен договор за доверие“, който да доведе до „коалиция между „Воля“ и българския народ“.

 

„Много се изговори тези дни за датата и условията на провеждане на изборите. Още през лятото на миналата година, по време на протестите, нашият лидер ясно заяви, че тези протести ще приключат с редовни парламентарни избори на 28 март. До доен днешен указ на президента няма, но за нас не е от значение кога ще излезе този прословут указ, както и каква ще бъде датата. Защо? Защото за нас работата за българския народ не се ограничава с една предизборна кампания. Доказали сме го преди да станем политици, особено Веселин Марешки, който 30 години работи за българите, да живеят по-добре“, смята заместник-председателят на ПГ на „Воля“ Кръстина Таскова.

 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК