БългарияПоследни новини

От ДПС намекнаха, че Борисов иска да печели гласове с пенсионерските добавки по 50 лева

Добавката от 50 лева за пенсионерите e подкрепа с предизборен привкус. Единият от вариантите за осъвременяване на пенсиите за стаж и възраст е по така нареченото „швейцарско правило“. Другият вариант е преизчисляване на пенсиите за тези, които вече са придобили право на пенсия и продължават да работят.

 

Това каза пред БНГ депутатът от ДПС Хасан Адемов, председател на Комисията по труда и социалната политика.

 

За добавката от 50 лева на месец за пенсионерите, обещани от премиера, Адемов заяви, че не са дори социално подпомагане.

 

„Тези 50 лева по никакъв начин не отчитат осигурителния принос на пенсионерите. Няма никакво значение колко години си работил, върху какъв доход си се осигурявал. Единствената им връзка с пенсиите е, че се раздават заедно с пенсиите“, заяви депутатът.

 

Според него в условия на тежка коронавирусна криза, съчетана със социална, здравна и икономическа криза бюджетът по-скоро трябва да има антикризисен характер, за да може да бъдат покрити потребностите на хората, които имат най-големи нужди от финансов ресурс.

 

За Адемов е очевидно, че бюджетът за следващата година ще бъде приет в условия на дефицит, който трябва да се покрие или от увеличени данъци и осигурителни вноски, което не е приемливо, или от дълг.

 

„На входа на системата трябва да има мерки, които да бъдат адекватни“, смята депутатът.

 

Пре Нова телевизия колегата му от ДПС Йордан Цонев за пореден път отхвърли възможността за задкулисна обвързаност между ГЕРБ и ДПС.

 

„Хората на ДПС са пометени от тази власт. Няма нито един назначен човек от ДПС“, каза Цонев.

 

Реакцията му бе по повод твърденията на опоненти и протестиращи, че партията му управлява, заедно с ГЕРБ. „Кадри на ключови постове бяха изгонени, само защото са членове на ДПС. Какви глупости говорят тези хора?“, запита Цонев.

 

Той коментира и независимостта на съдебната система. „Независимостта е важно условие за правилното й функциониране. Законодателството, което приехме, предвижда отчетност на главния прокурор на всеки 6 месеца. Първият такъв е след 10 дни“, каза още Цонев.

 

„Приемаме препоръките на Венецианската комисия и европейските доклади, претворяваме ги в законодателство и не даваме време да видим дали механизмите са правилни. Веднага ще ви дам пример. ВСС се раздели на две. Колко време функционира той, че веднага го нападнаха? Когато говорим за реформа в съдебната система, трябва да сме наясно, че е нужно време, за да видим дали тя действа”, коментира председателят на ПГ на ДПС.

 

Той направи коментар и по темата с политическата криза у нас.

 

„Войната между Борисов и Радев започна междуличностно. Тогава предупредихме, че това ще доведе до институционална война, която ще разклати държавността, ще отслаби доверието в институциите и ще доведе до политическа криза. Това е цитат от наша констатация, направена преди три години. Можете ли да си представите колко рано ДПС е видяло потенциала на конфликта?“, поясни той.

 

Относно аферата „Апартаментгейт” Цонев заяви следното. „Не разсъждавам извън контекста на доказателствата. Да коментираш неща, които вършат следствия, прокуратара, съд, означава да си влязъл в детайлите, аз не съм. Откога вярваме на Цветанов? Той е известен с лъжите си. Няма нищо вярно в думите му”.

 

263 новозаразени с коронавирус, увеличават се хората в тежко състояние

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button