От фермата до рафта: Цената на агнешкото става тройна

Месец преди Великден все още няма достатъчно яснота за цената на агнешкото месо, което традиционно слагаме на празничната трапеза. Според овцевъдите тя би трябвало да е като миналогодишната, но и спекулата е голяма, съобщава bTV.
Ако от фермите килограм живо тегло излиза на 10-12 лева, в магазина трябва да се предлага най-много за 20 лева, но това едва ли ще е така и тепърва крайният потребител ще усети по джоба си разликите.
Опасенията са, че вносно агнешко месо от Румъния ще залее пазара, което обаче няма да е по-качествено от родното производство.
Една от препоръките е да се пазарува директно от овцефермите. Във Врачанско не са останали много такива и то легитимни обекти.
Във врачанското село Рогозен Ивайло Любенов има ферма с овце и агнета от 13 години.
„Гледали сме ги без субсидии и пак ще ги гледаме. Не е толкова до парите, а до желанието“, казва той.
Ивайло гледа 320 овце, а с малките са над 600.
Неговият баща Бойко Любенов казва, че трудностите в тази професия е липсата на сериозни работници. Затова и само двамата гледат животните. Помага им жена с доенето.
Ивайло предполага, че цената на агнешкото тази година ще е като миналогодишната – 10-12 лева живо тегло. Все още обаче никой не казва. Коментира, че цената в магазина е двойна, дори почти тройна.
„Най-голямата печалба отива в магазините. Това може да се регулира, но зависи от правителството“, каза Ивайло.
Двамата се притесняват от вноса агнешко от Румъния и по този начин ще се подбива цената на вътрешния пазар.
За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg