You are currently viewing От „прекрасен избор“ до разногласия: Властта се смени (ОБЗОР)

От „прекрасен избор“ до разногласия: Властта се смени (ОБЗОР)

Като „прекрасен избор“ вече бившият премиер Бойко Борисов определи селекцията на членове на служебния кабинет, направена от президента Румен Радев. Точно в 10 часа в Министерския съвет тази сутрин влязоха членовете на служебното правителство. 

 

В Гранитната зала се състоя церемонията по предаване на властта. Досегашният министър-председател пожела на служебния кабинет успех. 

 

„Надявам се да работим всички – ние като опозиция и вие като управляващи – за благото на хората. Демокрацията, честните избори. Да не допуснете с машинното гласуване това, за което се опасяват хората“, каза Борисов.

 

По думите му има „всички аргументи“ да се направи правилно, нормално и демократично предаване на управлението.

 

Той изтъкна, че правителството на ГЕРБ и ВМРО е изкарало пълния си мандат – те приеха властта от служебния кабинет на Огнян Герджиков точно преди четири години и осем дни. 

 

А служебният премиер Стефан Янев отново даде заявка за честно и почтено управление:

 

„Ще се опитаме да работим честно, почтено и в интерес на българските граждани. Надявам се да се получи реална приемственост в краткия живот на съществуване на служебния живот. Да бъдем в състояние да изпълним най-важната и основна задача – организирането на изборите без особени сътресения и да поддържаме жизненоважните функции на държавата“, каза Янев. 

 

След церемонията в Министерския съвет всеки от членовете на кабинета тръгна, за да види новото си работно място. 

 

РАЗНОГЛАСИЕ ВЪВ ФИНАНСИТЕ

 

Актуализацията на бюджета беше темата, която предизвика различни мнения при бившия и новия служебен министър на финансите Кирил Ананиев и Асен Василев. 

 

По време на съвместната им пресконференция Ананиев обърна внимание на казаното от президента тази сутрин, че държавата е в тежко състояние и отрече това да е вярно:

 

„Изпълнението на бюджета върви много добре, приходите вървят добре. Фискалният резерв е в размер на 8,8 млрд. лв. при сребърен фонд от 3,3 млрд. лв. и очаквано влизане на около 1 млрд. лв. по европейския инструмент SURE. Бюджетът има кешова маневреност за посрещане на разходите, които предстоят“, каза бившият финансов министър. 

 

И заяви категорично, че актуализация на бюджета е трябвало да направи редовното правителство, което така и не беше създадено. 

 

„Не е редно старото правителство, което си отива, да направи актуализация на бюджета без да знае какви са приоритетите и политиките на новото правителство“, каза още Кирил Ананиев. 

 

По думите на наследника му на поста Асен Василев обаче, това не е така:

 

„Актуализация на бюджета не е внесена в края на март, когато се е видяло, че пандемията продължава и ще продължи поне до есента предвид проблемите с ваксинирането в ЕС. Този момент е изпуснат, сега ще трябва да работим с наличните средства в бюджета“, заяви новият финансов министър.

 

Той все пак отбеляза, че от казаното до момента изглежда, че държавните финанси са в добро състояние. Ще бъдат направени конкретни справки за това и от думите му стана ясно, че резултатите от проверката ще бъдат публични.

 

БЕЗ ИЗЯВЛЕНИЯ В МЗ

 

Без церемония пред медиите премина предаването на властта в здравното ведомство. Проф. Костадин Ангелов бе сменен от Стойчо Кацаров. Двамата влязоха заедно в сградата без да направят коментар пред журналистите, а излезе само Ангелов. 

 

„Предадох всичко, обясних всичко. Тръгваме си с изпълнен дълг към българските граждани“, каза бившият ресорен министър и пожела успех на наследнка си. 

 

МИСЛИ ЗА РЕВАНШИЗЪМ В СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО

 

Деница Сачева предаде Министерството на труда и социалната политика на Гълъб Донев. Тя му пожела успех и заяви, че предава ведомството в добро състояние. 

 

Пред медиите Сачева подаде на Донев папка с документи, сред които и данните за всички обществени поръчки. Тя изрази надежда, че колегата й няма да се поддаде на реваншистки настроения:

 

„Вярвам, че ще се справи и се надявам, че няма да се поддаде на реваншистки настроения и на натиска на улицата“, каза Сачева.

 

А Донев представи водещите си приоритети – възстановяване на заетостта, повишаване качеството на работната сила. Донев заяви, че това, което е направено добре и работи, ще продължи да се прилага. Онова, което има нужда от корекция, ще бъдат коригирано, така че да може българските граждани да получат най-добрата защита и подкрепа.

 

„Надявам се и ще покажа в своята работа, че ще работя почтено, прозрачно и професионално“, допълни той.

 

ЗАДЪЛБОЧЕН ПРЕГЛЕД НА ПРАВОСЪДИЕТО

 

Десислава Ахладова предаде правосъдното ведомство на Янаки Стоилов от БСП. Стоилов прие държавния печат.

 

„За този кратък период очакванията към мен, като представител на кабинета, са още по-големи, защото често хората смятат, че независимо от времето, с което разполага едно служебно правителство, то трябва да направи нещо повече, за да решава проблемите“, каза министърът и очерта няколко групи задачи, които стоят на дневен ред.

 

ОСВЕТЛЯВАНЕ НА ПРЕДИШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО

 

Щом е казал президентът, ще има осветляване на предишното правителство, дотолкова, доколкото времето ни позволи.

 

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков на излизане от сградата на Министерския съвет, след официалното приемане на поста от досегашния министър Христо Терзийски.

 

Рашков обеща пред медиите до дни да има информация по важни теми за работата на вътрешното министерство.

 

Рашков уточни, че ще се подходи с нужната отговорност, главно във връзка с подготовката на изборите. Служебният министър на МВР посочи, че ще работи активно за пресичане на купения вот, защото той изкривява политическата картина в страната.

 

Терзийски заяви, че се оттегля емоционално от поста след 25 години работа във ведомството.

 

„25 години съм работил в Министерството и наистина си тръгвам емоционално, защото това е една от най-важните части в моя живот. Сърцето ми остава с МВР. Всичко, което е необходимо от моя страна, ще бъде направено и пожелавам успех на г-н Рашков“, посочи той.

 

ПРИЕМСТВЕНОСТ В МО

 

Георги Панайотов пое поста министър на отбраната от своя предшественик Красимир Каракачанов. На церемонията в зала „Тържествена“ министър Панайотов увери, че ще работи за осигуряване на стабилна среда за сигурност, така че България да посрещне спокойно предстоящите избори и да бъде предсказуем и стабилен съюзник в НАТО.

 

„Благодаря на екипа, с който работихме 4 години. Искам да пожелая успех на новия министър на отбраната Георги Панайотов и на целия екип и да работят със същия горещ порив за това да издигаме способностите на Българската армия и да увеличаваме нейните възможности. За да може тя не само да изпълнява своите конституционни задължения за защита на териториалната цялост и суверенитета на Република България и да изпълнява своите съюзнически ангажименти, но и да продължава да бъде онази българска институция, която има най-високото одобрение на българските граждани. Армията и военнослужещите го заслужават!“, Написа предшественикът му Красимир Каракачанов във Фейсбук. 

 

ЗА ПРОСПЕРИРАЩА ИКОНОМИКА

 

Новият министър на икономиката в служебното правителство Кирил Петков встъпи в длъжност и пое поста от Лъчезар Борисов на официална церемония в министерството днес. Двамата проведоха среща, на която обсъдиха предизвикателствата пред българската икономика, както и мерките, които са предприети за българския бизнес в системата на министерството в период на криза.

 

Министър Петков посочи, че в следващите месеци ще работи за прозрачност, професионализъм и отговорно поведение, за да гарантираме стабилност на българската икономика.

 

ПРИЕМСТВЕНОСТ И В МВНР

 

„Приемствеността на външнополитическата линия е характерна за дипломацията и мога да Ви уверя, че това ще бъде веруюто ми на служебен министър“, заяви новият служебен министър на външните работи Светлан Стоев на церемония по предаването и приемането на поста от досегашния вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева в МВнР.

 

„Основното мото на новото правителство ще е почтеност, прозрачност и приемственост. Работейки толкова години в МВнР, и познавайки голяма част от колегите, Ви уверявам, че това ще важи с пълна сила“, каза Светлан Стоев.

 

„Ще разчитам на помощта на всички за осъществяване на нашите приоритети, които няма да са нови“, допълни той.

 

Министър Стоев заяви, че с голяма част от същия професионален екип на министерството ще продължи линията на приемственост и защитата на националните интереси.

 

„Ако някой очаква или се опитва да спекулира с националните интереси на това служебно правителство, мога да го уверя, че не е на прав път“, подчерта той.

 

По отношение на политиката към Република Северна Македония Светлан Стоев изтъкна, че служебното правителство няма оторизация да променя рамковата позиция на България, която е приета с консенсус от всички политически сили в парламента.

 

„Каквото зависи от служебния кабинет и от министъра на външните работи ще бъде направено за продължаване на диалога. Оттук нататък всичко е в ръцете на официалните представители на Република Северна Македония. Те са много наясно каква е българската позиция и не би трябвало да спекулират с това, че ще има някаква промяна през следващите 2-3 месеца, докато трае това служебно правителство“, каза той.

 

„Ние винаги сме били искрен приятел на Република Северна Македония и се надявам да продължим да бъдем. Убедена съм, че България е държавата, която повече от всички членове на ЕС иска Република Северна Македония да се реформира и да започне преговори, но това няма как да стане с цената на българския национален интерес“, подчерта и Екатерина Захариева.

 

БЕЗ РЕЗКИ ПРОМЕНИ В ОБРАЗОВАНИЕТО

 

Държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване ще протекат, както са планирани и организирани от досегашния екип на министерството. Това заяви служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, който днес пое поста от своя предшественик Красимир Вълчев.

 

Проф. Денков увери, че през предстоящите месеци няма да има резки промени в политиките на министерството, тъй като основна задача на служебното правителство е да осигури плавен преход към следващия редовен кабинет. Новият екип в Министерството на образованието и науката (МОН) ще продължи всички полезни инициативи и ще се опита да ускори работата в няколко области с потенциал.

 

Министър Денков благодари на Красимир Вълчев и неговия екип за постигнатото през изминалите четири години и обеща пълна прозрачност и публичност на работата в МОН през следващите няколко месеца.

 

„Може би съм единственият министър, който сдава властта на този, от когото я е поел“, каза Красимир Вълчев при предаването на поста и подчерта добрата приемственост в управлението на образователната система. Той изрази надежда, че, както и при предишния служебен мандат, проф. Денков и неговият екип ще допринесат за развитие на част от дейностите и политиките на МОН, въпреки ограничения хоризонт на мандата.

 

СМЯНА НА КАРАУЛА В МОСВ

 

Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев встъпи в длъжност като пое поста от досегашния министър Емил Димитров.

 

Двамата посетиха Националния координационен център към МОСВ, където Димитров представи работата в секторите „Въздух“, „Води“ и „Отпадъци“. Министър Личев разгледа центъра и заяви, че е направен добре.

 

Министър Асен Личев се поинтересува от хода на изпълнение на пилотните проекти за превенция и плановете за управление на риска от наводнения – една от приоритетните теми на министерството, свързана с електронната система за управление на водите.

 

„В това министерство има висока експертиза, на която ще разчитам като служебен министър. Ще положа усилия работата да върви с бързи темпове, но и ефективно и прозрачно“, заяви министър Личев.

 

АКТУАЛНИТЕ ПРОЕКТИ В МРРБ

 

Задачите пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството и хода на тяхното изпълнение, както и предстоящите събития, към които министерството има ангажименти, обсъдиха новоназначеният министър Виолета Комитова и досегашният министър Петя Аврамова.

 

Служебният министър прие поста от своята предшественичка на символична церемония в МРРБ днес.

 

Петя Аврамова пожела успех в работата на новия министър.

 

ЗАСИЛЕНА РАБОТА ПО ИНФРАСТРУКТУРАТА, ФИНАНСИРАНА С ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА

 

Състоянието на транспортния сектор и степента на изпълнение на инфраструктурните и телекомуникационни проекти бяха обсъдени от новоназначения служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров и досегашния министър Росен Желязков по време на предаване на управлението на министерството.

 

Като най-значими области за работа през следващите месеци бяха очертани обектите, които се изграждат с европейско финансиране. Дейността на БДЖ, пътната безопасност и защитата на интересите на българския транспортен бранш в рамките на Европейския съюз, също бяха посочени като приоритети.

 

РАБОТА ЗА ТУРИЗМА

 

„Върховен приоритет на моята работа ще бъде запазването на здравето на работещите в туризма, хотелиерството, ресторантьорството, туроператорите, транспортните фирми и екскурзоводите, както и осигуряване на една благоприятна среда за тяхната дейност“.

 

Това заяви служебният министър на туризма Стела Балтова при поемането на длъжността от досегашния министър Марияна Николова.

 

Марияна Николова от своя страна изтъкна, че България е четирисезонна дестинация и Министерството трябва да продължи работа в тази посока.

 

„За малкото месеци, в които аз бях вицепремиер и министър на туризма, се направиха много неща, включително подготовката за летния сезон и добър зимен сезон“, каза от своя страна Марияна Николова.

 

НАВАКСВАНЕ В КУЛТУРАТА

 

Това, което не беше свършено за десет години ще се опитам да го направя за два месеца. С такава заявка влезе в Министерството на културата новият служебен министър проф. Велислав Минеков и посочи, че ще се съветва с предшественика си Боил Банов.

 

„Отивам на място, на което възнамерявам да свърша много работа – това, което не беше свършено за 10 г. ще се опитам да се свърши за два месеца“, каза Минеков и добави, че му предстоят срещи с представители на представените досега партии в парламента.

 

„Мисля, че ритуалът е хубав, един добър символ – на добър час от сърце и дано бъдете удовлетворен от работата си тук. Това ще значи, че всички в областта на културата също ще бъдат удовлетворени“, посочи Банов.

 

Проф. Минеков каза още, че се надява повереното му министерство да получи достатъчно средства по Плана за възстановяване – близо 50 млн. евро.

 

ПЪЛНА ПРОЗРАЧНОСТ В СПОРТА

 

Министърът на младежта и спорта в служебното правителство Андрей Кузманов встъпи официално в длъжност и пое поста от Красен Кралев. Церемонията се състоя в сградата на министерството.

 

„Разчитам и ценя професионализма на хората в моя сектор. Ще работя прозрачно в интерес на обществото и ще се опитам да подобря още повече работата на министерството. Не може да става и дума за реваншизъм“, заяви министър Кузманов.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК