От СДВР поискаха протестите да се провеждат по законовия ред

На редовния си брифинг от СДВР призоваха протестите да останат мирни и да не се стига до ескалация на напрежението.

 

Това се случва ден след като организаторите, станали известни като „отровното трио“ обявиха старт на „ескалация на протеста“ във форма на гражданско неподчинение, което по думите им е законна форма на изразяване на гражданско недоволство. 

 

„Границата между гражданско неподчинение и нарушаването на закона е много тънка. Гражданите, дошли на протест, не трябва да се поддават на призиви за нарушаването на реда и закона“, каза Антон Златанов, заместник-директор на Столичната дирекция на вътрешните работи.

 

От СДВ проискаха също вече протестите да бъдат заявявани в Столична община, както предвижда законът, както и да бъде споменавано къде и как ще се провеждат шествията в столицата. Освен това органите на реда призоваха демонстрациите да риключват, както е по закон, в светлата част от деня – до 22 часа. 

 

„В града, освен протестиращите, има огромен брой и други граждани, които желаят да отидат на работа, желаят да се приберат в домовете си, при семействата си. Независимо от техните политически пристрастия, те също имат права“, добави още Златанов.

 

По думите му, безразборното блокиране на кръстовищата и на маршрути на градския транспорт нарушават правата на останалите, които не протестират.

 

При протестните действия вчера не бяха допуснати нарушения на реда. Задържана е млада жена, носила демонстративно газово оръжие, съобщи пресцентърът на Министерството на вътрешните работи. Тя е отведена в столично районно управление.

 

По думите му институциите трябва да бъдат оставени да работят, въпреки протестите. Предприели сме необходимите мерки по опазване на обществения ред, каза още Златанов.

 

Златанов обясни, че полицията не се вълнува от политическите пристрастия, а нейна работа е да запази обществения ред.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК