От Щаба обявиха началото на края на третата вълна от пандемията

От Щаба обявиха началото на края на третата вълна от пандемията

От Щаба за борба с коронавируса у нас обявиха, че третата вълна на коронавируса е към своя край. На редовния брифинг министърът на здравеопазването коментира, че се наблюдават крехки тенденции към намаляване на натиска към болниците и увеличаване на броя на излекуваните. 

 

„Отчитаме първи крачки от края на третата вълна на коронавируса в България. Тенденциите за спадане на заболеваемостта са много крехки, но отчетливи“, каза Ангелов. 

 

Той отчете, че заболеваемостта на дневна база у нас е малко над 650 на 100 хил. души. Имаме няколко области с над 700 на 100 хиляди души население. Това са София, Варна, Перник, Бургас, Русе и Софийска област.

 

С най-ниска заболеваемостта – под 500 на 100 хиляди население са: Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново и Габрово.

 

„74% от леглата за неусложнени пациенти са заети. 64% е заетостта на интензивните легла на национална база“, отчете Ангелов и отбеляза намаляване по този показател.

 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че вече сме на 9-о място по заболеваемост в ЕС и на 4-о на Балканите. 

 

„На лице е, че преминахме върховната точка на третата вълна на заразата. Това обаче не трябва да ни успокоява. Защото хоспитализациите и хората в интензивни отделения са все още високи“, успокои оптимизма Кунчев. 

 

По смъртност сме на второ място и в ЕС, и на Балканите след Северна Македония.

 

Смъртността се увеличава, но все още не е на нивата си от миналата есен, отчете от своя страна председателят на НОЩ грн.-майор Венцислав Мутафчийски. 

 

„Прехвърли сме платото, надолу е тенденцията по отношение на заболеваемостта. Крехък е спадът – само с 7%, 0,5% на едноседмична база“, добави той.

 

ДЕЦАТА СЕ ВРЪЩАТ ЧАСТИЧНО В УЧИЛИЩЕ

 

Министърът на образованието Красимир Вълчев също взе думата по време на брифинга. Той обяви каква е схемата за връщане поетапно на децата в класните стаи от понеделник.

 

Първи в класните стаи ще се върнат и учениците от 1-ви до 4-ти клас, както и тези от 7-и, 8-и и 10-и клас, съобщи образователният министър Красимир Вълчев.

 

След това, ако обстановката позволява, от 26 април в класните стаи ще се върнат учениците от 5-и, 9-и и 12-и клас.

 

„Ще продължим графика, който прекъснахме на 22 март и ще започнем със 7-и, 8-и и 10 клас“, уточни просветният министър Красимир Вълчев на брифинга на Националния оперативен щаб.

 

След това от 26 април, ако ситуацията позволява, се връщат 5-ти, 9- ти и 12-ти клас.

 

„Считаме за разумно до 40% от учениците от 5-ти до 12-ти клас да се върнат в училище“, допълни той.

 

Дванайсетокласниците ще приключат по-рано учебната година – в средата на май. Затова е важно те да се върнат на 26 април, уточни Вълчев.

 

Министърът отбеляза, че броят на заболелите учители и ученици е значително по-малък спрямо предходната въла на вируса. По думите му това се дължи на ваксинацията на преподавателите и непедагогическия персонал:

 

„Като цяло ситуацията в системата на образованието е добра. Близо два пъти по-малко са болните и заразени учители и ученици. Най-вече това се вижда при учителите. Това вероятно се дължи на ваксинацията и на това, че присъственият учебен процес беше частичен“, каза Вълчев.

 

Той отчете, че няма починали учители, които са ваксинирани. Заразените имунизирани са четири пъти по-малко от онези, които са взели решението да не си поставят ваксина. 

 

Това означава, че ваксините имат ефект и благодарение на тях имаме шанса да възстановим присъствения учебен процес в края на тази учебна година“, каза министърът. 

 

В момента 500 са учителите и непедагогическият персонал, които са заразени в системата. Много по-малко, отколкото през ноември и декември, когато е имало пикови стойности.

 

Правят се допълнителни списъци за ваксинация на учителите.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК