От Външно министерство поставили въпроса за отварянето на граничните пунктове с Гърция

От Външно министерство поставили въпроса за отварянето на граничните пунктове с Гърция

Заместник-министърът на външните работи Петко Дойков постави въпроса за отваряне на граничните пунктове по общата ни граница с Гърция на среща с гръцкия посланик Димитриос Хронопулос. Днес той бе поканен в МВнР във връзка с новите правила за влизане в южната ни съседка.

 

Заместник-министър Дойков подчерта тежката ситуация на ГКПП „Кулата-Промахон“, образувалите се дълги опашки, което причинява огромно неудобство на гражданите.

 

От българска страна бе поставен и въпросът за създаване на отделни коридори на границата за граждани на Европейския съюз и за трети страни, за да бъде по-бързо преминаването, съобщиха от външното ни министерство.

 

Посланик Хронопулос изрази съжаление за ситуацията и обясни, че новите правила за влизане в Гърция се отнасят за всички граждани, независимо от тяхната националност и целят да се контролира ситуацията с коронавируса след отварянето на страната за чужди туристи.

 

Посланик Хронопулос се ангажира да предаде поставените от българската страна въпроси в Атина и изрази надежда да бъде намерено бързо решение.

 

СИТУАЦИЯТА ДНЕС

 

И днес имаше опашки от автомобили на ГКПП „Кулата-Промахон“. Тази сутрин дължината на колоната достигна около 5 км, но около обяд тя се стопи, а всички чакащи преминаваха бързо. 

 

Вчера обаче опашките бяха чудовищни – в следобедните часове достигаха 15-17 км. Последните чакащи пък преминали в 1 часа след полунощ. 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК