БългарияНа Фокус

Отказват да умъртвят прасетата в Русенско

От свинефермата край село Голямо Враново, Русенско отказват да започнат умъртвяване на прасетата. В петък проба от свинекомплекса показа наличие на вируса на африканската чума при едно животно.

Собствениците на комплекса обаче не са сигурни и искат  потвърждение от още проби. Дотогава няма да пристъпят към унищожаване на над 25-е хиляди прасета, които се отглеждат там.

Това е първи случай на отказ от страна на собственици на свинеферма да се съобразят с разпорежданията на Агенцията по храните.

„Искам още проби, за да се изясни дали има разпространение на вируса в други категории животни. Тези животни, при които беше констатиран вируса, са изолирани и приготвени за евтаназия. При нас досега няма умрели животни”, заяви д-р Димитрова, представител на свинекомплекса в Голямо Враново.

„Имаме вече категорично положителен резултат. Заболяването е хванато рано”, заяви д-р Цвятко Александров, зам.-изпълнителен директор на БАБХ.

По думите му допълнителните проби могат да се вземат, за да се види как се развива заболяването в свинекомплекса.  

Огнищата на африканска чума по прасетата вече са 22, а има съмнение за възникване на заболяването и във Видинско. Беше подаден сигнал до БАБХ за наличие на болно прасе в частен имот в ромския квартал „Нов път“. Днес резултатите от взетите от животното проби трябва да станат ясни.

Бедствено положение пък беше обявено и в област Добрич, въпреки че там няма открита и доказана зараза. Предприемат се обаче превантивни мерки. 

Уволняват общинарка, разпоредила умъртвяване на прасета

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button