БългарияНа Фокус

Откриха черната кутия на разбилия се МиГ-29, извадена е от дълбочина 70 метра

След две седмици издирване откриха черната кутия на разбилия се в Черно море край Шабла на 9 юни военен изтребител МиГ-29. Това стана ясно по време на брифинг на служебния министър на отбраната Георги Панайотов. Той обясни, че има надежда данните за последния полет на машината да не са безвъзвратно изгубени заради дългия престой в солена вода:

 

„Външната обвивка на черната кутия е нарушена, но имаме основания да смятаме, че вътрешната е здрава. Ще имаме информация за всички параметри на самолета – скоростта и височината, на която е летял, работили ли са двигателите, каква е била траекторията на полета, в какво състояние са били средствата за управление, дали пилотът е предприел в последния момент нещо внезапно, за което не е успял да съобщи. За всичко това ще получим информация, дай Боже, ако кутията не е повредена”, каза военният министър. 

 

И обясни каква е организацията за транспортирането на записващото устройство до военната база в Граф Игнатиево, където информацията ще бъде извлечена:

 

„Черната кутия беше намерена и извадена от повече от 70 м дълбочина. В момента се намира на борда на кораб от Българския военноморски флот. След 2-3 часа той ще бъде на пристанище „Варна”, откъдето ще бъде транспортиран на летището. Самолет вече лети натам. Кутията ще бъде взета и транспортирана до „Граф Игнатиево”, където ще бъдат снети данните от нея”, заяви министър Панайотов.

 

Панайотов обяви, че данните няма да бъдат съобщени на медиите, а на разследващите органи.

 

„Има законов срок, в който трябва да излязат резултатите и той е 30 работни дни“, обясни още той.

 

Изтребителят МиГ-29, пилотиран от майор Валентин Терзиев от авиобаза „Граф Игнатиево“, се разби в Черно море край Шабла на 9 юни малко след полунощ.

 

По време на издирвателната операция стана ясно, че летецът не е успял да катапултира и е загинал.

 

Съпругата на загиналия пилот Димитрина Попова смята, че мишената, която е трябвало да порази, е пусната на по-ниска височина отколкото трябва.

 

ВЪОРЪЖЕНИЕТО НИ Е „РЪЖДЯСАЛО“

 

„Въоръжението в Българската армия е в състояние, което изисква спешни мерки за неговото модернизиране. Това може да стане с визия от страна на политическия елит, който управлява страната. Армията може да предяви искания, но решенията трябва да бъдат взети от българските политици”, коментира още служебният военен министър.

 

Той припомни, че през 2015 г. у нас е пристигнала делегация на НАТО, която е определила нашето въоръжение с думата „ръждясало”, но тогава нищо не е било предприето.

 

„Българската армия се нуждае от повече средства и по-фокусиран подход”, категоричен бе Панайотов.

 

Нисък остава броят на новозаразените с коронавирус у нас

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button