You are currently viewing Откриха ковчеже нацистки съкровища в замък в Полша (СНИМКИ)

Откриха ковчеже нацистки съкровища в замък в Полша (СНИМКИ)

През юни 1941 г. нацистите превземат кралския дворец Нови Сач в Полша и го превръщат в хранилище за оръжия и амуниции. Ново откритие обаче показва, че нещо много по-голямо и значимо е било съхранявано там.

 

Според „Фокс нюз“ изследователи открили буквално съкровище в крепостта – килограми сребро, датиращи от 14 век. Находката идва близо 80 години след германската окупация на Полша. Тогава град с население от близо 20 000 евреи е превърнат в гето.

 

Съкровище, нацистко, Полша, сребро, евреи

 

Откритието на съкровището е направено от Станислав Пустулка от научна организация в Нови Сач докато той претърсва замъка за точно такива ценни артефакти.

 

„Скоро след началото на експедицията открихме сребро. Много сребро“, казва Пустулка.

 

Съкровище, нацистко, Полша, сребро, евреи

 

Изровени са общо 103 сребърни предмета, сред които бокали и съдове за хранене. Предполага се, че те са създадени в Австрия или Полша.

 

Това са свещени предмети, използвани от евреите по време на техни ритуали през 19 и 20 век. Предполага се, че са заровени по времето на нацистката окупация.

 

Има обаче и няколко мистерии около находката. Не се знае откъде произлиза тя – дали е свързана със самата местност, където е открита, или е открадната от германците, които не успели да я отнесат далеч.

 

Съкровище, нацистко, Полша, сребро, евреи

 

Замъкът в Нови Сач е взривен от полски войници през 1945 г. Преди това обаче 20 000 евреи са изпратени в лагера на смъртта Белжец.

 

Днес на мястото се извисяват единствено външните стени на крепостта и реконструираният й покрив.

 

Това далеч не е първата подобна находка в земите на замъка. По-рано тази година археолози откриха 50 монети динари от 15 век. Те били на разтояние едва около 20 метра от настоящата находка.

 

А преди около месец експертите намериха 75-годишния дневник на офицер от SS. А в него е записано къде се крият 28 тона нацистко злато в Полша.

 

Дневникът разкрива още 10 локации със заровени съкровища в Германия и Чехия. Те може би остават в скривалищата си и до ден днешен.

 

Източник: ati

 

Разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО