Откриха непознати документи на Яворов за Македония
Пейо Яворов

Откриха непознати документи на Яворов за Македония

Поет, журналист, публицист, издател, агитатор, четник, войвода, кмет и организатор и ръководител на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). Това са само щрихи от образа на Пейо Яворов (1870-1914).

 

106 години след трагичната му смърт на бял свят излизат непознати до този момент негови стихотворения, писма и документи, които според критиката имат изключителна литературна стойност.

 

Те са предоставени на Народната библиотека от Христо Павлов от София, второ поколение колекционер с молба да направи експертна оценка за автентичност. Документите, които по думите на Павлов са намерени в кофите за боклук, са свързани с Македония и са точно датирани – октомври 1912 г.

 

Те отразяват дейността на Яворов като първи кмет на Неврокоп (днес Гоце Делчев) по време на Балканската война и като войвода на чета в Македоно-одринското опълчение.

 

Сред документите са и непознати досега стихотворения, които според литературния критик Пламен Тотев са последните, написани от него.

 

Ръкописите са разчетени от доц. Милкана Бошнакова, историк и архивист, специалист по история на освободителното движение на българите в Македония и Одринска Тракия от Освобождението (1878) до периода между двете световни войни.

 

Става въпрос за общо 19 оригинални документи. Има четири писма до Тодор Александров в София, до Таньо Николов в Мехомия, до Тодор Тодоров в София и до Христо Чернопеев в Мехомия. Има още девет требвания (името е поставено от автора), четири разписки, един къс от знаме в рамка и едно отделно стихотворение.

 

БТА първа показва уникалната находка и разговаря с експертите, ангажирани с нейното изследване.

 

Междувременно, издателство „Персей“, заедно с Георги Зъбчев и фондация „Яворов“, пуска книга, наречена „Непознатият Яворов“, в която ще бъдат публикувани всички документи.

 

Източник: БТА

 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.