БългарияПоследни новини

Отново отварят „зелени коридори“ за ваксинация

След седмица у нас отново ще има „зелени коридори“ за ваксинация. Това стана ясно след заседание на Националния ваксионационен щаб. В тях ще се използват ваксини от всички компании, които доставят за страната ни. Доскоро в коридорите имаше възможност за имунизация единствено с „АстраЗенека“.

 

„От 30 април до 10 май ще се отворят „зелени коридори“ там, където има желание и подготовка. Всяко едно РЗИ ще обяви в понеделник къде може да има такива. Естествено, личните лекари в също ще продължат да поставят ваксини в този период“, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг пред журналистите. 

 

Целта на „зелените коридори“ е увеличаване на темпа на ваксинация, за да може до два-три месеца да се постигне колективен имунитет. На брифинг тази сутрин здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов коментира, че броят на ваксинираните може да достигне до 50 000 на ден. 

 

Ваксината на „Янсен“ („Джонсън и Джонсън“) остава на склад до понеделник, казаха още от ваксинационния щаб. Причината – съмнения, че може и тя да води до тромбози. Очаква се решение дали тя е безопасна и може да се прилага у нас и в Европа. 

 

Запитан кой ще вземе решението за имунизацията с този препарат, Кунчев отговори:

 

„Ваксинационният щаб, на базата на две решения – това, което ЕМА публикува вчера, и това, което FDA (Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ) ще публикува вероятно в следващите 1-2 дни и по възможност – съгласувано с други европейки страни”.

Вариантите за употреба на ваксината на „Янсен“ са два:

 

„Единият вариант е да е с тези показания, които сме казали за AstraZeneca – внимание към жени под 60 г., особено такива, при които има затлъстяване, тютюнопушене, които приемат контрацептиви и които имат различни случаи на съсиреци в миналото. Другият вариант е да се пусне и да се работи с нея без ограничения“, допълни Ангел Кунчев.

 

Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов коментира, че според ЕМА ползите от препарата са повече от вредите.

 

Утре се очаква становището от още две европейски комисии и едва след това и здравните власти у нас ще излязат с решение за употребата на препарата на „Янсен“.

 

ГЕРБ се отказаха да връщат веднага мандата ще мислят до утре

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button