You are currently viewing Отстраниха аварията в Хасково, но водата не може да се ползва за питейни нужд

Отстраниха аварията в Хасково, но водата не може да се ползва за питейни нужд

Отстранена е тежката авария, която остави без вода половин Хасково и още 6 населени места в района, предава БНТ.

 

До обяд водоподаването ще бъде напълно възстановено. Остава обаче предупреждението на РЗИ водата да не се използва за пиене и битови нужди поне до началото на октомври.

 

Има опасност от повишено съдържание на уран в нея. До началото на следващия месец постоянно ще се наблюдават нивата на уран във водата и ако те са в норма, предписанието на РЗИ ще бъде отменено.

 

„Към момента не е направено изследване, тъй като водата първо трябва да тръгне по тръбите. Има техническо време, за да може водата да се смеси там, където беше компрометирана помпената станция. ВиК направиха така, че тя да се смесва с тази, която идва от помпена станция „Ябълково“. Водата трябва да тръгне по тръбите, да напълни резервоарите, да се смеси и след това да се обеззарази. Когато това бъде направено, ще вдигнем забраната й за пиене и използване за битови нужди“, заяви пред Нова телевизия Соня Димитрова от РЗИ-Хасково.

 

Повече от денонощие екипи от Хасково, Стара Загора и Бургас работят на помпена станция „Ябълково“, където възникна проблемът.

 

Аварията стана след пускането на помпена станция, която е била спряна за планов ремонт на EVN. Старите тръби не издържaли на силното налягане на водата. ВиК Хасково има готовност да осигури водоноски.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК