BulletinБългарияНа ФокусПоследни новини

Парламента обсъжда равни права за майката и бащата след развод и наказания при отчуждаване на детето

Депутатите обсъждат законодателни промени за въвеждане на равни права за давмата родители след раздяла или развод, както и наказване за родителското отчуждение. Основната идея е да не се дава почти във всички случаи детето на майката с минимален шанс за бащата, дори при ясни причини за това, както и отчуждението на един от родителите (ако например майката отказва бащата да види децата си или ги отдалечава от него) да се счита за домашно насилие..

Промените се обсъждат на кръгла маса, която се състоя след случая с убийството на Пейо Пеев. Той бе убит от жена си и майка й, след спор именно за родителски права. Убийството му постави въпросът за правата на бащите, които много по-рядко получават правото да упражняват родитеслките права. Протест се организира и от граждани, родителите и приятели на Пейо Пеев с призив за реформа за равни права на родители.

Зорница Шуманова, национален координатор по въпросите за домашното насилие към МВР препоръча ако детето се използа като оръжие за отмъщение от страна на родителите, това да се води като случай на домашно насилие и да бъде добавено към Закоза за защита от домашно насилие (ЗЗДН). Много дискусии предизвика идеята за отчуждението на децата. Надежда Йорданов от ПП-ДБ предложи и в закона да се добавят като уязвима група децата, които са жертви именно на родителското отчуждение.

Пламен Борисов от фондация „Споделено родителство“ уточни, че в близо 96% от случаите на конфликт между двамата родители, съдът се произнася в полза на майката и детето отива при нея. Така много често детето губи всякакъв контакт с баща си след съдебно решение.

„Законът в България вкарва в изкуствена война родителите и това се превръща в едно състезание“, коментира Борисов.

Според Николай Николов от „Асоциация на бащите“ пък основен проблем е, когато при съдебно решение за споделено родителство майката реши да се изнесе и да се премести на друго място, при което отново се налага решение за правата.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Петков: Реформа на службите, Радев не може да е политик и президент едновременно

Подобни статии

Back to top button