БългарияПоследни новини

Партии милионери – ето колко ще им платим през 2020-а

След като депутатите гласуваха увеличението на партийната субсидия на 8 лева на всеки действителен глас, те отново ще бъдат милионери. 

 

Общо над 23 млн. лева ще платим от джобовете си ние, данъкоплатците през следващата година за издръжка на партиите, изчисли в. „24 часа“. 

 

Най-много ще получат ГЕРБ и БСП. Управляващата партия ще вземе малко над 9 милиона, а червените – над 7,6 милиона.

 

За ДПС ще са над 2,5 млн. лв., а трите партии от “Обединени патриоти” – НФСБ, ВМРО и “Атака”, ще си разделят повече от 2,5 млн. лв.

 

Депутатите на Волен Сидеров вече са независими, но споразумението с бившите им партньори е субсидията да се дели на три, както и досега. “Възраждане” пък взема пари от държавата, защото мина 1% на последните парламентарни избори.

 

Държавната субсидия се изплаща на 4 транша през годината. Малката сума трябваше да влезе в сила от 1 юли, но заради неразбирателство между управляващите партньори и след това вето от президента окончателното ѝ приемане беше забавено и реално тя влезе от 30 юли.

 

Така първите 7 месеца на тази година партиите вземаха по 11 лева на глас. А след като се оказа, че са надвземали пари от държавата за минали години, трябваше да връщат средства на бюджета.

 

Тъй като БСП и “Обединени патриоти” не можаха да изчистят дълга си веднага, държавата им удържа половината от всеки транш от субсидията до окончателното им издължаване.

 

Припомняме, че до увеличението на субсидията се стигна след предложение на БСП между двете четения на Бюджет 2020. След като и тяхното, и предложението на ГЕРБ за 1 лев на глас бяха отхвърлени се стигна до патова ситуация – партиите останаха без субсидия.

 

След среша с финансовия министър Владислав Горанов, продължила над час, окончателно бе прието предложението на БСП за 8 лева на глас. 

 

След сбиване почина охранител на заведение

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button