БългарияНа Фокус

ПЪРВА МАТУРА: Близо 50 000 зрелостници се явяват на изпит

Държавен зрелостен изпит по български език се провежда днес. Вариантът на теста беше изтеглен малко след 05.00 ч.

 

Зрелостниците ще пишат интерпретативно съчинение или есе по тема 22.

 

На матура се очаква да се явят близо 50 000 зрелостници. Само двама ученици ще я пропуснат, тъй като са с COVID-19. Изпитът ще премине при строги противоепидемични мерки. Задължително е носенето на предпазна маска и по желание дезинфектант.

 

За разлика от миналата година, карантинираните ученици, които са контактни, ще могат да се явят на изпита. Това ще се случи при стриктни правила – те ще бъдат в отделна стая и ще се наблюдават от квестори, които са ваксинирани.

 

„Ще пропускаме ученици до 07.45 ч. 167 деца са разпределени в 18 зали. В стаите е осигурена дистанция. На влизане мерим температурата на зрелостниците и дезинфекцираме ръцете им. Децата задължително трябва да са с маски”, каза директорът на Софийския математическа гимназия Антоан Тонев пред Нова телевизия.

 

Ако се окаже, че някое от децата е с повишена телесна температура, то ще може да проведе изпита си в някоя от специалните стаи за карантинирани ученици.

 

„Малко сме напрегнати, но не бива да се притесняваме, за да покажем най-доброто от себе си”, сподели Георги, един от учениците, който ще се яви на изпит днес.

 

Малко над 3% са положителните COVID проби

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button