БългарияПоследни новини

Първи случай на африканска чума в Пловдивско

Потвърдиха първи случай на африканска чума в Пловдивска област. В момента извънредно заседава Областната епизоотична комисия.

Положителната проба е излязла днес. По предварителна информация са заразени 2 диви прасета, които са били отстреляни близо до хижа „Здравец” в Родопите в неделя. Пробите са изпратени в референтната лаборатория в София.

След приключване на извънредната среща ще бъдат направени изявления на специалистите за мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на опасността от африканска чума по свинете в Област Пловдив.

Междувременно стана ясно, че пробите за африканска чума по свинете в комплекса в Юделник са отрицателни. От областната агенция по безопасност на храните уточниха, че окончателните резултати ще излязат довечера. В другите три предприятия в Русенска област обаче заразата беше потвърдена.

Към този момент над 30 хиляди животни вече са евтанизирани в селата Николово и Бръшлен. Днес започна и евтаназията на свинете в ромския квартал на Видин „Нов път”, както и в Голямо Враново, след като по настояване на управата на свинекомплекса процедурата беше забавена.

Оттам искаха да бъдат убити единствено болните прасета. От Българската агенция по безопасност на храните обаче бяха категорични, че на евтаназия подлежат всички животни.

Припомняме, че вчера стана ясно и че се взимат извънредни мерки от страна на държавата, за да няма нарушения. Ветеринари с помощта на военна полиция ще следят дейността на всички кланици в страната.

А прасетата от всички лични стопанства в 20-километровите зони около свинекомплексите в страната, ще бъдат унищожени

Инспектори объркаха прасе с агне, конфискуваха го

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button