БългарияНа ФокусПоследни новини

Патриарх Неофит ще бъде погребан в храм „Св. Неделя“, петък и събота са дни на траур

Два са дните, които ще бъдат дни на траур по повод кончината на патриарх Неофит – в петък – 15 март и в събота – 16 март. Погребението на патриарха ще бъде в събота в храм „Света Неделя“.

“На 15 март в 09:00 ч. тленните останки на блаженопочиналия български Патриарх и Софийски митрополит Неофит ще бъдат изложени за поклонение в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”. На 16 март в 09:30 ч. ще бъде отслужена заупокойна литургия, а опелото на блаженопочиналия Патриарх ще започне след края на Светата заупокойна литургия, след което с шествие тялото на Българския патриарх ще бъде отнесено към Митрополитската катедрала Св. Неделя, където ще бъде положен за вечни времена”, заяви Старозагорският митрополит Киприан.

Той обясни, че Варненският и Великопреславски митрополит Йоан встъпва временно във функциите на наместник-председател на Светия Синод.

Още от ранните часове на деня траурен черен флаг бе спуснат от храм-паметника „Св. Ал. Невски“, а траурен камбанен звън огласява центъра на столицата в памет на Негово Светейшество. Във всички православни храмове се отслужват молитви за покойния Патриарх.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит почина на 78 години. Новината бе потвърдена от Светия Синод късно вечерта на 13-ти март.

Българският патриарх бе приет в болница в края на ноември миналата година заради белодробно заболяване. От Рождество Христово насам бяха отслужени десетки молитви за негово здраве, а и в последните седмици множество патриаршии призоваваха за молитви за Неофит.

В последната му публична поява в края на октомври 2023 г. Негово Светейшество посрещна мощите на свети Евтимий – патриарх Търновски. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

 

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button