БългарияНа ФокусПоследни новини

Пеевски скастри Асен Василев, каза му да се придържа към решенията на депутатите

Депутатът от ДПС Делян Пеевски скастри съпредседателят на ПП Асен Василве и настоя той да се придържа към постигнати споразумения от депутатите в НС, а не да действа самостоятелно. Министърът на финансите Асен Василев да се придържа към споразуменията, постигнати в Народното събрание.

Toй критикува Асен Василев за работата му с депутатите и посочва, че се надява “разумът да надделее над личните амбиции със съзнанието за мястото на всеки един в тази формула на властта“ .

Пеевски изрично припомня, че предстои обсъждането на държавния бюджет.

Санкционираният по глобалния закон „Магнитски“ депутат от ДПС Делян Пеевски в последните седмици е основното лице на партията си и изразява позиции по почти всички въпроси в държавата.

В позиция, разпространена от централата на партията, се посочва, че Асен Василев е конструктивен в разговорите, водени в Народното събрание и по телефона, но напускайки сградата на парламента, сякаш освободен от отговорност към дадената дума и джентълменското споразумение, изразява обратно становище пред медиите.

Повод за недоволството на Пеевски е искането на Василев ДДС за ресторантьорския бизнес да се промени от 9% на 20 %.

Делян Пеевски се позовава на проведен разговор в Народното събрание, в който са участвали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ГЕРБ – СДС Делян Добрев.

“Темата беше обсъдена задълбочено и при ясно декларирана подкрепа за това да се изпълни пакет от мерки, с които да се постигне максимално изсветляване на бизнеса, бе постигнато категорично общо съгласие, включително и от министър Василев, за запазването на данъчната ставка от 9%. Защото като политици, ние сме длъжни да следваме дневния ред на обществото и със всички свои решения да работим за благото и интересите на хората. И диалогът, който имахме и на тази среща, беше повече от добър“.

“За съжаление, часове по-късно министър Василев избра трибуната на Министерски съвет, за да се отметне от постигнатите договорки, а в ефира на БТВ в неделя отново настоя за своето решение да върне 20% ДДС за бранша“, се посочва в позицията на Пеевски.

Той припомня, че ДПС няма да подкрепи увеличението на данъчната ставка за ресторантьорския бизнес, както и че това предложение вероятно няма да получи като цяло необходимата парламентарна подкрепа.

Следователно волята на мнозинството е в посока запазване на 9% ДДС за ресторантьорския бизнес, при това заедно с изпълнението на условията за изсветляването му, допълва Пеевски.

“Дълбоко вярвам в това, че разумът ще надделее над личните амбиции и със съзнанието за мястото на всеки един в тази формула на властта, министърът на финансите ще преосмисли модела си на взаимодействие с парламента, особено в навечерието на приемането на най-важния за него Закон за държавния бюджет. Защото нито той, нито цялото ни общество се нуждае от една изкуствено предизвикана дестабилизация. Стабилността на държавата, балансът между властите и добрият диалог между политиците са ключът към постигането на важните национални задачи, които стоят пред нас, на които хората очакват и разчитат“, се казва още в позицията.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Делян Добрев: Няма да има батерии, няма да има и ТЕЦ-ове

Подобни статии

Back to top button