МненияНа ФокусПоследни новини

Пеевски започва да става лидер на „демократичната общност“

Автор: Виктор Блъсков

За много хора може да са абсурдни твърденията, че Пеевски ще стане премиер на България. Всъщност, това е най-малко странното в случая. По-странно е, че той е на път да го направи като лидер на същата “демократична общност” на “умните и красиви”, които се оформиха по време на протестите срещу него от 2013 година. От месеци той е лицето на тяхната идеология, независимо дали го искат или не. От коалицията на ПП-ДБ с ГЕРБ те вече се ослушват и търсят новата партия, за която да си дадат гласа.

Остана само един елемент – медиите, които контролират тази “демократична общност” и им казват за кого да гласуват, трябва да натиснат спусъка и да посочат – новият лидер е Делян Пеевски. Няколко лъскави статии за “променения Пеевски”, премахване от списъка “Магнитски” с прекрасно позиционираните връзки на обвързаните с Демократическата партия в САЩ (която сложи Пеевски там) собственици на тези медии и хоп – ДПС вече е жълтопаветната партия. Този сценарий вече сме го играли, когато се създаде “Реформаторският блок”. И когато се прехвърли на “Да, България”. И когато се прехвърли на “Демократична България”. После “Продължаваме промяната” и накрая – “Продължаваме промяната – Демократична България”. Вече методологията е разработена и перфектно излъскана, пишат се едни и същи статии, правят се едни и същи медийни изяви и 300 000 – 350 000 души, предимно от София, отиват чинно до урните да пуснат глас за новия главен герой.

Някои от “умните и красиви” ще кажат, че това е абсурд и не може изведнъж да им продадат ДПС. Но те са забравили – абсурд беше и опитът да се представи “Реформаторският блок” като новият морал в политиката с лица като Меглена Кунева и партии като БЗНС. Абсурд беше после прехвърлянето на уж десният софийски електорат към крайнолявата “Да, България”. Това никога не е спирало медиите да си изиграват продукцията, а избирателите да ходят и да гласуват, с отвращение или не.

И не, това не е някаква теория. То вече се случва. Даниел Лорер похвали Пеевски. Мина и замина, ПП-ДБ не загуби подкрепа. Ивайло Мирчев, който се проучи с героичните си опити да пребори властта на ДПС над “Росенец”, сега каза колко адекватни са ДПС. Пеевски вече е подхванал много от каузите, които играят роля в медийната продукция – като например детската болница, една прекрасна инициатива, която той сега подкрепя. Той продължава да се изявява по всеки евроатлантически въпрос и да блести на фона на плачевното състояние на “умните и красиви” лидери”.

Разбира се, има риск. Когато направиха опит да прехвърлят избирателите от “Реформаторския блок” към “Да, България”, за малко да изпуснат нещата, когато се появи “Нова Република” и беше на косъм да заеме челната позиция. Така че не е ясно дали и кога ще се случи, но процесът върви с пълна сила. Позитивите за спонсорите на “умните и красиви” са очевидни – ако се слеят двата крепостни електората, този на ПП-ДБ и ДПС, дори да загубят сериозна бройка, те пак ще разполагат с твърда база, която им гарантира печалба на изборите, независимо какво правят. Междувременно ще се отърват от тежко некадърните и непредсказуеми лица на “промяната”, които са опасни за България и за собствените си спонсори, дори. ДПС е значително по-стабилна партия, а Пеевски безспорно е несравнимо по-адекватен и кадърен в политиката от лидерите на ПП-ДБ.

Също така, първият тест вече мина. Когато ПП-ДБ отидоха на среща в кабинета на Пеевски за да го молят да подкрепи промените в конституцията, избирателите им не се отказаха от тях и спадът в подкрепата беше абсолютно минимален. След това Христо Иванов изчезна. Кирил Петков пуска бисери и се излага, но като цяло липсва от сериозните въпроси. Атанас Атанасов се скри. Асен Василев се окопа в собствения си поход да харчи пари и да тегли дългове с някакъв идеологически ляв фанатизъм. Други лидери не останаха, а подкрепата им още стои. Де факто, в момента тя е готова да бъде прехвърлена.

Чисто математически, ДПС е в силната позиция в момента. Докато ПП-ДБ и ГЕРБ падат поради “сглобката”, ДПС си държи стабилен резултат. А всеки знае, че когато активността спада и няма нова партия, която да я вдигне, ДПС печели.

Единственото, което остава, е да се звънне на един телефон от Демократическата партия в САЩ за едно лице в списъка “Магнитски” и да се каже “камера, екшън!”. Трейлърът вече е пуснат. Озъртаме се за първо действие – лъскавата, красива медийна публикация или събитие от познатите медии.

 

Подобни статии

Back to top button