БългарияНа Фокус

Петима от задържаните шпиони остават в ареста, един си призна и го пуснаха

След съдебния заседания, продължили цяла нощ, военният съд остави в ареста петимата, обвинени за шпиониране в полза на Русия, предаде БТА. Един от групата направи самопризнания и бе пуснат под парична гаранция още в деня на задържането му.

 

Първото решение за постоянен арест бе за заместник-началника на бюджетната дирекция в МО полк. Петър Петров. Според неговия адвокат – Петър Петков, задържането на полк. Петров е незаконосъобразно и необосновано. Причината по мнението на защитника е, че прокуратурата не е посочила кои са сведенията, които групата събирала, за да предаде на Русия. Едва след като станело ясно какви са документите, тогава можело да се прави извод дали те са класифицирана информация.

 

В ареста остават още бившият военен Иван Илиев, за когото прокуратурата твърди, че бил начело, съпругата му с двойно гражданство, която била връзка с руското посолство, началникът на класифицираната регистратура в парламента (също бивш военен) Любомир Медаров и още един служител на МО.

 

Заседанията на двата съдебни състава останаха скрити за медиите, заради разпореждане да не бъдат допускани медии в съдебната палата. Рано тази сутрин, с лаконично съобщение, от военния съд уведомиха, че са заседавали до 5.17 ч., а причината за среднощната работа бил фактът, че адвокатите на арестуваните искали да се запознаят с материалите, събрани от обвинението. Така според съда бил нарушен предварителният график на съдебните заседания.

 

Поредната “реформа” почти закри военното правосъдие. Няколко от останалите съдии заседаваха почти 24 часа, до 05.00 часа тази сутрин. България може да се гордее с тези магистрати!

 

В профила си в Туитър главният прокурор написа, че е благодарен на военните следователи и прокурори, които „работят без сън от сряда“ и допълни, че България може да се гордее със съдиите от военния съд, които заседавали до 5 ч. сутринта.

 

Решенията на съда не са окончателни. Ако решат да обжалват, петимата могат да подадат жалби през военно-апелативния съд.

 

Отново висок брой положителни коронавирус тестове, 53 починали

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button