You are currently viewing Петков и Мицотакис: Газовата връзка е основен приоритет
снимка: МС

Петков и Мицотакис: Газовата връзка е основен приоритет

„Интерконекторът Гърция-България, който навлиза в последния си етап, е обща цел“, заяви гръцкият министър-редседател Кириакос Мицотакис на пресконференцията в Министерски съвет с премиера Кирил Петков.

 

Двамата проведоха първа среща у нас, която по думите им е преминала в дух на приятелство, добросъседство и сътрудничество. 

 

„Приоритетът, който ще се сложи върху гръцката връзка е от стратегическо значение и за България, и за Гърция. Факт е, че нашите страни са толкова близки от енергийна нужда“, каза от своя страна Кирил Петков и добави, че Планът за възстановяване и развитие също може да бъде разгледан от регионална гледна точка.

 

Двете страни са обсъдили възмажностите за внос-износ на енергия на фона на факта, че пикът на потреблението в Гърция е през лятото, а у нас – през зимата. Двамата са се договорили да бъде свикан Петият висш съвет София-Атина през януари със заседание на двете правителства.

 

Петков допълни, че след срещата станало ясно, че приятелството между София и Атина е задълбочено. А Мицотакис изрази готовност да се притече на помощ на България заради ниската ваксинация.

 

„Гръцкото правителство и аз лично сме на разположение да помогнем с каквото можем в ускоряването на ваксинацията“, каза гръцкият премиер.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК