На ФокусПоследни новиниСвят

Почина Дубравка Угрешич

Почина писателката Дубравка Угрешич. Това съобщава Загребскиятт мултимедиен институт. 

Хърватската авторка, която е българка по майка, си отиде само 10 дни преди да навърши 74 години в дома си в Амстердам, където живееше през последните години. Дубравка Угрешич се утвърди като един от най-изтъкнатите европейски писатели и есеисти. От ранни постмодернистични произведения, през елегични разкази за разпадането на Югославия и промените след падането на Берлинската стена, до писания за популярната и литературна култура, работата ѝ е белязана от рядка комбинация от ирония, полемика и състрадание.

Изложена на обществено преследване и медиен тормоз заради опита ѝ да приеме неутрална позиция в югославските войни от 1991 г., тя напуска Хърватия през 1993 г. Поради това тя винаги се позиционира като транснационален или постнационален писател и се застъпва за правото на авторите да не признават етнически или национални граници.

Сред другите ѝ литературни награди са Австрийската държавна награда за европейска литература, Международната награда за литература „Нойщад”, Европейската награда за есеистика „Шарл Вейон“ и други. От 2019 г. е почетен доктор на Софийския университет.

На български език са издадени шест нейни книги – „Баба Яга снесла яйце”,„Лисица”, „Форсиране на романа река”, „Американски речник”, „Щефица Цвек в челюстите на живота” и „Епохата на кожата”.

Източник: ploshtadslaveikov

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Джансу Дере разкри причината за „изчезването“ си

Подобни статии

Back to top button