На ФокусПоследни новиниПравославие

Почина отец Александър Чъкърък – радетел на българщината в Одрин

Свещенникът в българската църква „Св. Георги Победоносец“ в Одрин отец Александър Чъкърък е починал тази сутрин. Това съобщиха от Генералното ни консулство в Одрин.

„През всичките тези години отец Чъкърък работи неуморно и всеотдайно за запазване и укрепване на устоите на нашата вяра и традиции, за опазването и предаването на идните поколения на българските църкви и гробище в Одрин, където почиват и неговите родители“, се казва в съобщението.

Отец Чъкърък е роден в Одрин в семейството на родолюбивите българи Филип и Елена Чъкърък. Завършил е българското училище „Петър Берон“ в Одрин и семинария в Пловдив. Има диплома за магистър по богословие от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ръкоположен е за свещеник през 2001 г. и от 2003 г. служи в църквата „Св. Георги Победоносец“ в Одрин, Турция.

Той и неговият баща Филип Чъкърък десетки години доброволно поддържат и българската светиня в Одрин. Двамата организират българската общност и изтъкнати общественици от Одрин за опазването и реставрирането на храма. 

На 9 май 2004 г. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит, сега Български Патриарх, освещава обновения храм в присъствието на тогавашния министър-председател Симеон Сакскобурготски.

Отец Александър Чъкърък участва и в освещаването на църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин на 14 септември 2008 г. от митрополит Неофит в присъствието на министър-председателя Сергей Станишев.

С активното съдействие на отец Чъкърък и съпругата му през 2008 г. към църквата „Свети Георги“ в Одрин е открит филиал на Народно читалище „Просвета – 1870“ – Свиленград, което се нарича Българско народно читалище „Просвета“ и е първото извън пределите на България. Там много деца изучават български език.

Отец Чъкърък работеше неуморно за запазване и укрепване на устоите на християнската вяра и традиции. Под негово ръководство на 6 и 21 май всяка година в града се стичат стотици тракийци и граждани за храмовите празници на църквите „Св. Георги Победоносец“ и „Св.св. Константин и Елена“.

На 15 февруари на тържествена церемония в Гербовата зала на президентската институция президентът Румен Радев удостои отец Александър Чъкърък с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен.

Подобни статии

Back to top button