БългарияНа ФокусПоследни новини

Почина патриарх Неофит

Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски почина на 78-годишна възраст. Той бе в болница от края на ноември миналата година, след като бе приет във Военномедицинската академия (ВМА) заради белодробно заболяване.Лекарите се бориха до последно за неговия живот, като бе разпространена ифнормация, че е в критично състояние по-рано днес.

През октомври патриарх Неофит навърши 78 години.

Роден е в София на 15 октомври 1945 година със светско име Симеон Николов Димитров. Брат му, доц. Димитър Димитров, е главен диригент на църковния хор в храм-паметника „Св. Александър Невски“.

След завършване на основното си образование, през есента на 1959 г., бъдещият патриарх е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш, курсът на която завършва през 1965 г. От септември 1967 г. е студент в Духовната академия „Свети Климент Охридски“, която завършва през 1971 г. От есента на 1971 г. до 1973 г. е на богословска специализация в Катедрата по църковно пеене при Московската духовна академия.

Той е избран глава на БПЦ на 24 февруари 2013 г. на Патриаршеския църковен събор. Митрополит Неофит е сред тримата номинирани за нов първопредстоятел на православната църква. Изборът се състоя на 24 февруари 2013 г.

Интронизацията на патриарх Неофит беше извършена в храм „Св. Александър Невски“ непосредствено след избирането му. Негово светейшество обеща да се моли и застъпва пред Бога за целия български народ.

През 2014 г. по време на посещение в Истанбул при Вселенския патриарх здравето на Негово светейшество се влоши. По-късно Неофит претърпя тежка сърдечна операция, но се възстанови успешно.

През 2015 г. президентът Росен Плевнелиев го награждава с орден „Стара планина“ първа степен за изключителния му принос към България.

Въпреки това през 2021 г. той получи благодатния огън от Йерусалим, макар да не оглави празничната църковна служба за Възкресение Христово.

Няколко месеца по-късно обаче, на Бъдни вечер, главата на Българската православна църква оглави празничното богослужение в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. В словото си Негово Светейшество пожела мирът и светлината да са с нас.

Светла му памет!

Подобни статии

Back to top button