БългарияНа Фокус

Погнаха разследващ журналист заради НАП

Специализираната прокуратура издаде Европейска заповед за разследване на главния редкатор на „Биволъ“ и разследващ журналист Атанас Чобанов. Той живее територията на Република Франция, а разследването е във връзка с теча на данни от НАП след хакерската атака, при която изтекоха данните за 4 милиона български граждани.

В рамките на разследването трябва да бъде разпитан главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов по досъдебното производство срещу служители на „ТАД Груп“, във връзка с факти, относими по предмета на доказване, се казва в съобщение на прокуратурата.

Европейската заповед за разследване ще бъде изпратена на френските власти, тъй като там е постоянният адрес на главния редактор на сайта.

Според държавното обвинение заподозреният за извършител на атаката срещу НАП 21-годишен Кристиян Бойков е търсил информация за сайта „Биволъ“, която е съхранил в папка с такова име.

Пред БНР той коментира, че сам ще потърси разследващите и отрече да има каквато и да връзка с разследваната заради кибератаката срещу НАП „ТАД Груп“.

„Смятам, че прокуратурата се опитва да пришие „Биволъ“ към някакво дело, по което могат да поискат със СРС-та и с други методи да разберат по какви теми ние работим“, каза още Чобанов.

По-рано, безпрецедентно, от прокуратурата публикуваха част от доказателствата си по делото. В 13 файла се съдържат кадри от охранителната камера в офиса на „ТАД груп“. На един от тях директорът Георги Янков говори с неизвестно лице по телефона и споменава името на Чобанов и „Биволъ“. В друг има снимка на комуникация в „Телеграм“ на смятания за хакер Кристиян Бойков с различни потребители, сред които и такъв с името „Биволъ“.

Вчера собственикът на „Биволъ“ Асен Йорданов се закани да съди наблюдаващия прокурор по делото Евгения Станкова, която на пресконференция заяви, че той (без обаче да назовава име) е имал таен чат през „Телеграм“ между него и един от обвинените за кибертероризъм – собственика на „ТАД груп“ Иван Тодоров, търговския директор Георги Янков и служителя Кристиян Бойков.

Йорданов заяви, че не познава никога от фирмата, не ползва „Телеграм“ за чатове и отрече сайтът да е получавал хакнатите данни от НАП преди да бъдат публикувани. Получихме теча заедно с останалите медии на 15.07.2019 г., уточни той.

По-късно, в съобщение на прокуратурата, беше уточнено, че става дума за Атанас Чобанов, който обаче не е собственик, а главен редактор.

Показаха доказателства по делото за атаката срещу НАП

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

 

Подобни статии

Back to top button