БългарияНа Фокус

Показаха доказателства по делото за атаката срещу НАП

Прокуратурата разпространи някои доказателства, събрани по делото за хакерската атака срещу НАП. Публично достояние вече са и част от свидетелски показания, които ще бъдат представени пред Специализирания наказателен съд. Те се публикуват с разрешението на наблюдаващия прокурор.

В хода на разследването е установено, че сочената за извършител на хакерската атака фирма – „ТАД Груп“, е правила неуспешни опити за нерегламентиран достъп до 49 търговски дружества. Събирани били и лични данни за прокурори и следователи в папка със заглавие „Ne se chistiiiii“.

Припомняме, че в папка със същото заглавие се намираха личните данни на съдия Мирослава Тодорова, които бяха нарочно публикувани в имотната й декларация незаличени. По закон такива данни се заличават от имотните декларации, тъй като те са публични.

Тогава висшият съдебен съвет срещна сериозни критики заради публикуването на данните на Тодорова, а сега се твърди, че от „ТАД Груп“ се опитвали да „похитят“ и данни от там.

Публично достъпните доказателства по делото може да видите ТУК.

Припомняме, че вчера от спецпрокуратурата излязоха с комичните твърдения, че от „ТАД Груп“ правили и опити да хакнат поливната система пред парламента, за да може да се затруднява движението, когато около сградата минавали народни представители и чуждестранни гости.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата и защитата на шефа на „ТАД Груп“ Иван Тодоров ще обжалват мярката му за неотклонение от Специализирания наказателен съд. Тодоров излезе снощи от ареста срещу 100 хиляди лева гаранция. 

Обвинението твърди, че имало сериозни доказателства за съпричастността на Иван Тодоров към подбудителство за кибертероризъм. Според защитата му няма основание за толкова сериозна финансова мярка за неотклонение.

„ТАД Груп“ беше заподозряна за безпрецедентната хакерска атака срещу НАП, при която бяха източени личните данни на 5 милиона българи и фирми. 

Тодоров беше задържан във вторник на Летище София на връщане от служебно посещение в Канада.

„За мен беше чест“, каза Слави за последно, следва „Няма такава държава“

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button