БългарияНа Фокус

Протестиращи нападнаха здравния министър пред МС (ВИДЕО)

Два протеста доведоха до нова блокада в центъра на София днес. По време на демонстрацията се стигна до напрежение. Министърът на образованието Николай Денков беше нападнат от протестиращи пред сградата на Министерския съвет.

По информация на NOVA той е бил ударен с пръчка на знаме в подлеза пред Президентството. Един от протестиращите го е ударил и с юмрук в лицето.

 

Точно в 12 часа пред Министерството на здравеопазването започна демонстрация на медицинските работници от центровете за „Спешна помощ“. Те се обявиха против издадена неясна, Заповед за изплащане на допълнителни възнаграждения за работа в условията на пандемия, което водело до несправедливо и субективно разпределение на допълнителните възнаграждения и дори лишаване на работещи от тях.

 

 

Демонстрацията беше организирана от Синдикат „Здравеопазване“ към НС „Защита“. Заповедта създава напрежение в отделните спешни центрове и COVID отделенията в болниците, посочват от синдиката. По думите на протестиращите много спешни отделения в страната изнемогват.

 

Според недоволните здравният министър Стойчо Кацаров е обещал увеличение на заплатите и на служителите в „Спешна помощ“, но такова не е имало.

 

От синдиката поискаха среща с министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

 

„На първо място това ще покаже отношението на неговото отношение към хората на протеста и цялата гилдия на здравеопазването, ако се крие зад стените на министерството, това означава явен крах на здравеопазването“, посочи д-р Георгиев от синдикалната организация, цитиран от Нова телевизия.

 

Към демонстрацията на медиците се присъедини политическият протест, организиран от партия „Възраждане“ срещу новите противоепидемични мерки, които влизат в сила от утре. Протестът е подкрепен и от партия „Атака“.

 

Протестиращите определят новите мерки като дискриминационни за хората, които не притежават „зелен сертификат“.

 

Двете демонстрации се обединиха и по-късно се преместиха пред Министерски съвет, където блокираха централния булевард „Александър Дондуков“.

 

„Зеленият сертификат“ става безсрочен за ваксинираните и със срок до 1 година за преболедувалите

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button