БългарияНа Фокус

Политически лидер отива на съд за шпионаж

Специализираната прокуратура е внесла обвинителен акт срещу лидер на политическа партия. Политикът с инициали Н.М. е обвинен, че се е се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна.

 

 Обявените от прокуратурата инициали отговарят на името на Николай Малинов – лидер на Национално движение Русофили и председател на партия Възраждане на Отечеството. Името на Малинов бе забъркано и в скандал с американския държавен департамент, след като САЩ наложиха санкции на съдия Андон Миталов за това, че е пуснал обвинения в шпионаж Малинов да замине на посещение в Русия, където да получи ордена си от руския президент Владимир Путин. 

 

В съобщението на държавното обвинение се допълва, че са проведени множество процесуално-следствени действия – разпит на свидетели, претърсване, изземване и личен обиск, които потвърждават тезата на прокуратурата.

 

Малинов беше задържан в началото на септември 2019 година. Според разследващи срещу солидно заплащане той приел да изпълнява различни задачи, възложени му от бившия генерал от КГБ Леонид Решетников и руския олигарх Константин Малофеев.

 

Разследващите открили и докладна записка на руски език за необходимата геополитическа преориентация на България и стратегия как да бъде постигната. Прокуратурата твърди, че българинът е получавал милиони евро от компания на близкия до Кремъл Малофеев.

 

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

 

ОПАСНО ВРЕМЕ: Жълт код за високи температури в 7 области у нас

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button