BulletinБългарияНа ФокусПоследни новини

Политико: България не може да се включи в еврозоната през януари 2025

България няма как да се включи в еврозоната през януари 2025, пише европейското издание Политико. Те цитират думите на президента на Еврозоната Паскал Донахю, който имаше изказва в София, в което изрази своята прогноза за България и еврото:

„Силно убеден съм, че България ще влезе в Еврозоната през 2025. Въпросът е кога вашата държава ще ползва еврото за своя валута, не „дали“, каза той.

От Политико подчертават, че Донахю е избегнал да спомене точната част от 2025, тъй-като засега целта бе януари 2025, но България се затруднява да изпълни финансовите критерии за еврото. Експертите и политици, които са говорили пред Политико, са почти сигурни, че България няма как да изпълни тези критерии през началото на следващата година. 

Същевременно политическите аналисти от брюкселско НПО смятат, че дори януари 2026 е най-ранната възможна дата за смяна на валутата.

Въпреки това, някои български политици са посочили, че целта остава 2025 и има надежда за държавата да се случи това през лятото от следващата година.

Причината за липсата на прогрес се корени в инфлацията – България трябва да има не повече от 1,5% инфлация над най-добре представящите се три държави в еврозоната. Сегашната прогноза е за 2,9% инфлация през 2025, което би позволило на България да изпълни този критерии, но по-скоро да се присъедини през 2026 година.

Хърватия се присъедини през 2023 година чрез използването на „сиви зони“ в законодателството, което позволи цифрите да бъдат представени като изпълняващи критериите. Спред Политико, един от начинита за България да се включи в еврозоната е да поиска нов доклад от ЕЦБ в края на годината, който би показал достатъчно ниска инфлация спрямо миналата година. 

Те посочват, че също така има липса на подкрепа към еврозоната от страна на обществото, която е била демонстрирана в скорошно проучване на евробарометър.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Ваня Григорова ще участва в изборите

Подобни статии

Back to top button