БългарияНа Фокус

Полицията не пусна буса на “Системата ни убива” да стигне до “Орлов мост” (ВИДЕО)

Полицайска провокация. Така бяха опеределени действията на органите на реда през изминалата нощ. Полицията не пусна буса на майките на деца с увреждания от инициативата “Системата ни убива” да стигне до “Орлов мост”.

 

Това се случи след като превозното средство и пътуващите вътре жени се върнаха от Банкя, където направиха шествие пред дома на премиера Бойко Борисов.

 

По думите на очевидци бусът е бил пропуснат от първия полицейски кордон да стигне до “Орлов мост”, но след това на кръстовището при Софийския университет той е спрян от други полицаи, които и до момента отказват да го пуснат. По думите на демонстрантите началникът на полицаите комисар Николов е заявил, че бусът може да премине, но след това явно е променил мнението си.

 

Полицията твърди, че не е давала позволение на нито едно превозно средство, извън камионите за доставка на хранителни продукти за магазините в района, да преминава през блокираните трасета.

 

В знак на протест около 7 часа тази сутрин майките излязоха и застанаха пред паркиралия наблизо бус на полицията, като по този начин го блокираха.

 

 

 

Още през нощта полицаите казаха на пътуващите в буса, че могат да слязат и да отидат пеша до “Орлов мост”, но те отказаха да го направят. А по думите им това е отмъщение:

 

“Това, което наблюдаваме в момента, е планирана агресия. Иначе нямаше първият да ни пусне, а тук да ни заклещят. Агресия от страна на държавата, на управляващите ни и най-вероятно на Бойко Борисов, защото ние искахме неговата оставка пред родната му къща”.

 

“Ние сме заклещени, затворени. Не сме направили на никого нищо”, обясни пред БНТ една от майките, останали в буса.

 

системата ни убива, буса, майките, Оров мост

 

Единственото нещо, което са направили според нея, е, че са отишли до дома на Бойко Борисов в Банкя и са протестирали със съгласувателно писмо, с уведомление, напълно законно.

 

Тя разказа, че като са се върнали от протеста в Банкя, са се спрели пред Министерския съвет, протестиращите са ги поздравили и те са се отправили да подкрепят хората на Орлов мост. Няма обяснение за случилото се.

 

Според тях диалогът им с управляващите се е загубил с отстраняването на Бисер Петков от длъжност и назначаването на Сачева е върнало проблемите с много крачки назад.

 

След спирането на буса на кръстовището снощи на мястото пристигнаха и други протестиращи, които също останаха там цяла нощ. Бяха разположени и още палатки, така че блокада има на още едно място в София.

 

ВИДЕО ВИЖТЕ ТУК

 

А иначе много от протестиращите опитаха да разговарят с полицаите и да ги убедят да пуснат буса. Чуха се обаче и обиди и нападки срещу полицаите, като демонстранти скандираха “Смешни сте”.

 

На мястото пристигна и лидерът на “Да, България” Христо Иванов, който се опита да обясни на полицаите, че нямат законово право да задържат буса и на практика нарушават закона.

 

Твърди се, че в презовното средство се намира и Мая Манолова.

 

Пиарът на ГЕРБ Никола Николов написа гневен статус срещу шествието пред дома на Бойко Борисов. Той обяви, че майките от “Системата ни убива” са върнали България в мракобесните времена, от които поколения българи са се борили да избягаме.

 

Около полунощ един от протестиращите заяви по мегафона, че днес майките на деца с увреждания са започнали “една нова игра”, в която се търси къде точно се намира премиерът Борисов, като той уточни и “правилата на тази игра” – а именно, където го видят с джипа, да направят снимка и да отбележат локация, за да може протестиращите да го открият и да му поискат лично оставката.

 

24-ТИЯТ ПРОТЕСТ

 

През изминалия 24-ти протестен ден стана ясно, че протестиращият Владимир Генов на 58 години е обявил гладна и жадна стачка. По-рано на трибуната той обясни, че вече на няколко пъти е е изразявал недоволството си пред Министерския съвет. Започнал гладната стачка в петък. Уведомил официално председателя на Народното събрание, кмета на София и премиера. Владимир живее и работи извън България, по думите му, точно заради управлението на Борисов. Генов беше категоричен, че без храна и вода може да живее, но не и без свобода.

 

А на площад “Независимост” се стигна и до арест след като мъж във видимо нетрезвоо състояние прояви агресия спрямо демонстранти. Част от протестиращите обаче реагираха много бързо и го изведоха от тълпата, а след това полциията го отведе.

 

 

По-късно демонстрантите тръгнаха на обичайното си шествие, което завърши при блокадата на “Орлов мост”, а от там по-голямата част от демонстрантите се разотидоха.

 

24-ти протест: Шествие пред дома на Борисов в Банкя, нова провокация и нов арест (ВИДЕО)

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button