You are currently viewing Поне 10 арестувани при мащабна акция заради строителството на АМ „Хемус“
снимка: МВР, архив

Поне 10 арестувани при мащабна акция заради строителството на АМ „Хемус“

Мащабна акция на ГДБОП, свързана със строителството на автомагистрала „Хемус“, се провежда в три области на страната тази вечер. Причината за нея е строителството на магистралата и раздадените по процедурата „ин хаус“ стотици милиони. Проверяват се фирми, които са сключили договори с държавната „Автомагистрали“ ЕАД.

 

По неофициална информация има 10 задържани, съобщава БНР. Според БНТ арестуваните са над 10 души. Над 20 са разпитани. Сред задържаните са управители и служители на строителна фирма от Благоевград.

 

Според източници на националната телевизия разследващи и в момента влизат в офисите на няколко фирми, които имат договори с дружеството „Автомагистрали“ за строителството на „Хемус“.

 

Проверени са компании със седалища в Благоевград и Пловдив, съобщи bgonair. Миналата седмица МВР министърът Бойко Рашков коментира, че част от авансово платените средства, без обществена поръчка за „Хемус“, са пренасочени към купуване на избиратели.

 

ГДБОП извършва обиски в различни места в страната и разследва движението на парите за строежа на магистралата. Подробности за акцията се очакват в четвъртък сутринта.

 

Преди дни стана ясно, че няма разрешителни за строеж на лотовете от 4-ти до 9-и на АМ „Хемус“. Това е установила проверка на ГД „Национална полиция“. В същото време са превеждани авансово пари на фирми. Това са част от нарушенията, установени при вчерашната акция в дружеството „Автомагистрали“.

 

Заместник-директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ комисар Атанас Илков изнесе данни от проверката, която до момента е завършена. Въпреки това обаче продължава да тече и към този момент. Сигналът е получен в Регионалното министерство за нарушения при строежа на лотове от 1 до 9 на АМ „Хемус“. В крайна сметка е установено при проверката, че от лот 4 до лот 9 до момента няма издадени разрешителни за строеж и не са започнати отчуждителните процедури.

 

В същото време Илков обясни, че проверката е установила, че на фирмите, които се занимават със строежа, са преведени авансово суми. Какви са сумите: за 27 километра на 4-и, 5-ти 6-ти лот са преведени 77 милиона лева авансово, за лот 5 авансово са преведени 91 милиона лева, за лот 6 – 101 милиона лева, а при лотове 7, 8 и 9 няма започнати никакви строителни дейности, а са преведени авансово 92 милиона лв. В хода на проверката е установено, че единствено в 4-ти лот са започнали действията по отчуждаване на земи, през които трябва да мине АМ „Хемус“.

 

До момента има разпитани над 150 човека, които са собственици и част от собствениците на земите, през които трябва да мине магистралата.

 

Вътрешният министър Бойко Рашков уточни, че има установени десетки документи с невярно съдържание, които са издадени до момента около строежа на АМ „Хемус“: „За някои участъци от обекта магистрала „Хемус“ никой не знае кой работи и за това има много сериозни причини. За първи път, може би, в историята на България имаме национален обект, който се изгражда – АМ „Хемус“, и изграждането на части от този национален обект е с неизвестен извършител“.

 

От своя страна директорът на НАП Румен Спецов уточни, че Агенцията проверява дали операциите са ощетили държавата. Това обаче ще стане ясно на по-следващ етап.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК