Последни новиниСвят

Пореден голям протест с арести в Москва

В Москва започна протестната акция на опозиционно настроени млади хора, негодуващи от спирането на опозиционни кандидати да участват в местните избори. При нея се стигна до арести.

Властите бяха забранили акцията, но въпреки това тя се проведе.

В същото време полицията и Росгваридя арестуваха най-активните участници – 10 души. Преди това някой бе разпръснал газ.

Отделно столичното управление на руското вътрешно министерство съобщи, че към 14:30 часа в Москва са задържани 30 души за нарушения на обществения ред. Сред тях е и Любов Собол – една от организаторките на акцията. Общо на протеста се събрали 350 души

В петък столичното кметство съгласува провеждането в Москва на два митинга на 10 и 11 август с участието до 100 000 граждани във всеки от тях.

Припомняме, че точно преди седмица се проведоха масови неразрешени от властите протести поради същата причина – недопускане на опозиционни кандидати до местния вот. 

Тогава по данни на няколко организации бяха арестувани над 1000 души, половината от които останаха зад решетките.

Протестите на московчани са подкрепени от изявения руски опозиционен лидер Алексей Навални, който в момента излежава 30-дневна присъда за организиране на забранени митинги. 

Миналата седмица той бе преместен от килията си в болница, а официалната версия на властите за причината е остра алергична реакция. Самият Навални обаче обвини Кремъл, че се опитват да го отвроявят и нареше руските власти „много глупави“ заради решението им да го направят, докато той все още е зад решетките.

„Дойче веле“: Мястото, където българите са нежелани

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button