БългарияНа ФокусПоследни новини

Посланикът на САЩ Кенет Мертен похвали България за енергиината диверсификация и армията

България е постигнала значителен напредък по енергийната диверсификация, смята посланикът на САЩ Кенет Мертен. Той похвали и усилията за модернизация на армията, които според него са постигнали сериозен напредък.

Мертен не пропусна да отбележи растежа на търговията между САЩ и България, която е довела до сериозни инвестиции и работни места в държавата. 

„На първо място видяхме как България и Съединените щати работят съвместно по изключително добър начин. Успяхме да работим за подпомагане на модернизацията на Българската армия, много съм горд и че успяхме да доведем голяма група американски компании тук като потенциални инвеститори“, каза Мертен по Дарик Радио.

„Когато две държави са съюзници и партньори, каквито са България и САЩ, имаме много неща, които да обсъждаме и върху които да работим и това е хубаво. Едно от нещата, които искаме да свършим тук, е да изразим своята признателност към България за партньорството и за това, че сте добър съюзник в НАТО, както и партньор с останалите държави членки на Европейския съюз и със Съединените щати. Ние споделяме много общи ценности. Това са нещата, към които се стремим”, подчерта Мертен.  

Според него България е постигнала сериозен напредък в енергийната диверсификация и в усилията си да премине от единствен доставчик към различни такива. „Смятам, че за всяка държава, включително България, да разполага с разнообразни източници на енергия и с разнообразни търговски партньори, е полезно и ценно. Що се касае до газа, България беше наистина способна да реши отлично проблема, когато „Газпром” прекъсна доставките на 27 април миналата година. С помощта на сътрудничеството и с другите партньори в региона, и със Съединените щати намери други източници на газ”, допълни посланикът.

„Сега имаме и газовия интерконектор между Гърция и България, който също предоставя все повече различни източници на газ не само за България, но и за целия централноевропейски регион. Това ще предостави добри възможности за България да спечели средства, да изгради своята собствена инфраструктура”, каза Мертен. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Борисов: Сегашното управление е висша степен на компромис

Подобни статии

Back to top button