BulletinБългарияНа ФокусПоследни новини

„Потопената църква“ – притегателен център за вярващите

Иконите в църквата „Свети Иван Рилски“, която също така се нарича „Потопената църква“, се увеличават.

Много хора посещават полуразрушения храм в село Запалня не само по християнските празници. Близо 60 години след като църквата не е действаща, тя продължава да бъде притегателен център за миряните. Освен Божи дом, храмът се е превърнал и в дом на стотици пернати, които са свили гнезда в разрушените й зидове.

Църквата, която носи името на закрилника на България Иван Рилски, е издигната през 1891 г. Тя е осветена на следващата година, но изографисана 30 години по-късно със средства събрани от местното население. Любопитен факт от онова време е, че църковното настоятелство начело с кмета и местния свещеник отишли при зографите и всеки казал каква икона иска да бъде изографисана.

Днес църквата „Свети Иван Рилски“ е единствената останка от село Запалня, което е потопено заедно с още две села през 1965 г. заради строежа на язовир „Жребчево“. Въпреки молбите и протестите на населението, строежът на язовира започнал. Единствено строителите взели камбаната на църквата, която пренесли в съседно село с обещанието, че когато почине жител на потопеното село, тя ще известява със своя звън неговата кончина.

През годините храмът не веднъж се показва на повърхността, после отново бива потопен във водите. Така десетилетия наред „Потопената църква“ води неравна борба с водата.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

49,7% от българите имат доверие в църквата

Подобни статии

Back to top button