БългарияНа Фокус

ПОТВЪРДЕНО: Четирима болни от коронавирус у нас, има предположения от къде е дошла заразата

Пробите за коронавирус на четирима българи са положителни. Това потвърдиха тестове, направени в Националната референтна лаборатория. Резултатът бе обявен на извънреден брифинг на Националния оперативен щаб в неделя.

 

В първите минути на неделния ден от Оперативния щаб обявиха, че 75-годишна жена от Габрово и 27-годишен мъж от Плевен са заразени с COVID-19. Те са хоспитализирани от няколко дни с остри респираторни заболявания. Състоянието им вече е добро.

 

Пробите им за коронавирус са взети в двете местни болници. След като се оказали положителни, те били изпратени в София, където резултатите били потвърдени.

 

От Плевен са изпратени общо 24 проби на контактни с пациента лица, а от Габрово – 46 проби на хора, общували с тамошната болна. По една от въпросните проби от двата града също дали положителен резултат. Вторият заболял от Плевен е 61-годишен мъж от отделението, в което е бил настанен първия заразен пациент. В Габрово положителна проба за коронавирус дала жена от персонала на местната болница.

 

Вече тече процедура по установяване на контактните лица с вторите двама заболели, съобщи началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Той поясни, че продължава изследването и на други пациенти, които имат симптоми на остри респираторни заболявания. „За днес, само във ВМА, са заложени 20 нови проби“, каза ген.-майор Мутафчийски.

 

Той съобщи още, че подозрителни пациенти ще се извозват до лечебни завдения със специализирани линейки, който след това щателно се дезинфекцират. Медицинските екипи са снабдени с предпазно облекло.

 

На пациентите под карантина в момента са осигурени добри условия за живот – в стаите им има телевизори и интернет.

 

В София Александровска болница и „Пирогов“ отделят две звена за хора, които евентуално ще бъдат поставени под карантина в столицата, каза още шефът на ВМА.

 

Той каза още, че грипната ваканция за учениците ще бъде удължена, само ако броят на болните от грип Б продължи да расте. За Плевен и Габрово ще бъдат препоръчани конкретни мерки в тази насока.

 

Предстоящите мерки за ограничаване на заразата ще бъдат обсъдени на извънредно заседание на Министерския съвет, което започва в 11.00 ч.

 

БОРИСОВ: НУЛЕВИЯТ ПАЦИЕНТ ВЕРОЯТНО Е ДОШЪЛ ОТ ГЪРЦИЯ

 

В минитерския съвет се проведе извънредно заседание заради ситуацията. На него премиерът обяви, че се предполага, че нулевият пациент е дошъл от съсдена Гърция, където се увеличават заразените. 

 

Той призова хората на не изпадат в паника и да не започват да се презапасяват с хранителни и други продукти.

 

„Нека да покажем, че сме дисциплинирана нация, че нищо не ни плаши и можем да преодолеем и тази криза. Нека бъдем единни и индустрията да работи на макс, за да защитим населението“, призова Борисов.

 

Той разпореди на министрите да бъдат на разположение 24 часа. Здравният министър Кирил Ананиев пък лично ще пътува до Плевен и Габрово, за да следи ситуацията на място.

 

В 14 часа пък на среща при Борисов отиват ръководителите на големи чуждестранни компании у нас. 

 

Въвеждат се и строги мерки в болниците, където са настанени заразените с COVID-19.

 

Полицейска блокада на болницата в Габрово, където е настанена пациентката с коронавирус

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button